Het salaris komt dit jaar nieuw binnen in de top 5 voor aantrekkelijk werkgeverschap. Voor laag opgeleide werknemers is het salaris significant belangrijker dan voor hoog opgeleide werknemers (73 procent tegenover 58 procent).
Een expert-onderzoek van de Nederlandse Academie voor Arbeidswetenschappen (NAAW) toont aan dat bedrijven minder investeren in arbo, maar een toenemende ambitie aan de dag leggen voor de motivatie, vitaliteit en inzetbaarheid van werknemers.
Thuis- en telewerk blijkt het ziekteverzuim te kunnen reduceren en het aantal gewerkte uren door arbeidsgehandicapten te kunnen verhogen. Dit en meer blijkt uit de trendrapportage Belemmerd aan het werk van het SCP.
Hoe talentvolle medewerkers te binden, te ontwikkelen en gericht in te zetten, is voor organisaties een van de belangrijkste vraagstukken. Iets wat volgens recent onderzoek echter nog niet goed werkt. Bij Heineken is dit dankzij jarenlange ervaring daarentegen wel goed ontwikkeld.
Wanneer zich ergens in het land een calamiteit of incident van grotere omvang voordoet, kan de verantwoordelijke overheid besluiten om crisis.nl in te zetten. Zo kan de overheid à la minuut beschikken over een website die het bedrijfsleven en miljoenen mensen tegelijk aan kan. De site is vernieuwd en gebruiksvriendelijker. Heeft u de bedrijfsrisico's al in kaart gebracht?
De mate waarin een organisatie bijdraagt aan de maatschappij blijkt heel belangrijk te zijn voor de populariteit als werkgever zo laat het Beste Werkgeversonderzoek van VNU Vacature Media en Effectory zien. Aan het onderzoek hebben 269 organisaties deelgenomen.
De ondernemingsraad (OR) is in veel opzichten een succesvol fenomeen geworden. Toch blijkt dat medezeggenschap nauwelijks zou zijn meegegroeid met veranderingen in organisaties, terwijl er tegelijkertijd steeds hogere eisen worden gesteld aan de deskundigheid van OR-leden. Dit blijkt uit de SER-notitie Medezeggenschap: Ontwikkelingen in de 21ste eeuw.
De Club van Elf, een gezelschap bestaande uit de HR-directeuren van tien grote werkgevers, heeft op besloten bijeenkomsten zijn zorgen uitgesproken over de tanende kracht van de vakbeweging en de teloorgang van de overlegeconomie. Ook betwijfelen de grote werkgevers of er in Nederland voldoende draagvlak is voor het Lenteakkoord van CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie.
Bij het aannemen van het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet zijn de gevolgen voor werkgevers onderbelicht. Werkgevers die met relatief veel tijdelijke krachten werken, krijgen te maken met een flinke lastenverzwaring per 1 januari 2014. Dat stelt onafhankelijk risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.
Het grote aantal flexcontracten maakt de zorgsector minder aantrekkelijk om in te werken zo blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV onder 889 zorgmedewerkers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling