Op de werkvloer is er genoeg te doen. Het afgelopen jaar is er sprake van een daling van het aantal collega’s, maar een toename in werkdruk en overwerk. Overwerk lijkt meer regel dan uitzondering: een meerderheid van zeven op de tien zegt maandelijks over te werken. Een kwart maakt meer dan 20 overuren per maand.
Leidinggevenden vinden het lastig om gemaakte fouten toe te geven aan hun team. Werknemers daarentegen lijken daar minder problemen mee te hebben. Zij tonen echter minder durf op de werkvloer als het aankomt op het aangeven van grenzen en het nemen van initiatief.
Ook bij de Belastingdienst werken mensen en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo staan in het Handboek loonheffingen foutieve voorwaarden vermeld bij de mogelijkheid tot het onbelast vergoeden van verhuiskosten.
De HR-afdeling moet zich in toenemende mate bezighouden met strategische bedrijfskeuzes. Waar u vroeger vooral operationeel en op de korte termijn bezig was, is dit aan het veranderen. Maar bent u daar wel klaar voor?
Vanuit het idee dat een organisatie goede werknemers moet koesteren, heeft het competentiemanagement een hoge vlucht genomen. In de praktijk blijkt echter vooral het belang van de organisatie gediend te worden.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel voor langer zwangerschapverlof. Het wil dat het verlof in de gehele EU 20 weken gaat duren.
Personeel dat permanent gedetacheerd is bij de dochteronderneming, hoort bij die dochteronderneming. En kunnen bij overname dus niet minder gaan verdienen. Deze uitspraak van het Europees Hof heeft volgens deskundigen grote arbeidsrechtelijke consequenties.
De crisis heeft stiekem toch een positief effect op de Nederlandse werkvloer. Een kwart van de werknemers heeft zich sneller ontwikkeld doordat ze meer of ander werk verricht hebben tijdens de recessie. Vele werknemers hebben meer taken gekregen die in het verlengde liggen van hun eigen werk. De zogenaamde ‘recessiegroeier’ is opgestaan.
Maar liefst 70 procent van de opleidingen van werknemers levert zowel de organisatie als de werknemer niets op. Dat blijkt uit onderzoek van Fources, opleidingenintermediair voor bedrijven.
Werknemers nemen gemiddeld maar zestien minuten de tijd om te lunchen. Dit is veel korter dan de geadviseerde tijd, namelijk zestig minuten. Dit meldde de Daily Mail naar aanleiding van een lunchonderzoek, uitgevoerd door WindSelters, onder 5000 werknemers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling