De crisis heeft stiekem toch een positief effect op de Nederlandse werkvloer. Een kwart van de werknemers heeft zich sneller ontwikkeld doordat ze meer of ander werk verricht hebben tijdens de recessie. Vele werknemers hebben meer taken gekregen die in het verlengde liggen van hun eigen werk. De zogenaamde ‘recessiegroeier’ is opgestaan.
Maar liefst 70 procent van de opleidingen van werknemers levert zowel de organisatie als de werknemer niets op. Dat blijkt uit onderzoek van Fources, opleidingenintermediair voor bedrijven.
Werknemers nemen gemiddeld maar zestien minuten de tijd om te lunchen. Dit is veel korter dan de geadviseerde tijd, namelijk zestig minuten. Dit meldde de Daily Mail naar aanleiding van een lunchonderzoek, uitgevoerd door WindSelters, onder 5000 werknemers.
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft gehoor aan voorstellen van de FNV om de Arbowet te verduidelijken. Hij schrapt 76 van de huidige 90 niet-bindende beleidsregels uit de Arbowet en neemt tegelijkertijd een aantal heldere normen uit die beleidsregels in de wet op, zodat zij bindend worden.
Er is een termijnverlenging vastgesteld voor het sectorpremiepercentage WW. De termijn van drie kalenderjaren kan worden verlengd tot maximaal vijf jaren. Hierdoor is het mogelijk om een premiepercentage vast te stellen dat een overschot dan wel een tekort binnen maximaal vijf kalenderjaren inloopt of aanzuivert.
Weet u hoe u de uittocht van uw buitenlandse medewerkers – expats – kunt voorkomen? Een expat verlaat Nederland minder snel als hij wegwijs wordt gemaakt in de omgeving waar hij werkt. Het is dus verstandig om in begeleiding te investeren.
Zo’n 40 procent van de werknemers in loondienst wil dat het collectieve pensioen flexibeler wordt, zodat zij het meer naar eigen inzicht kunnen inrichten. Van deze groep is de helft bereid om meer premie te betalen om zo eerder te kunnen stoppen met werken; 30 procent zou een extra storting willen gebruiken om tot een hoger pensioen te komen.
In vergelijking met 2009 is er dit jaar een flinke stijging te zien in de vraag naar vakantiekrachten. Nu al zijn er drie keer zoveel plaatsingen gerealiseerd. Dat signaleert uitzendorganisatie Unique op haar website Vakantiewerk.nl.
Iets meer dan twee weken na de opening, heeft FNV Bondgenoten al bijna 600 klachten over hitte op de werkvloer ontvangen op haar speciale meldpunt. Elf keer betrof het zelfs een ziekenhuisopname.
Het afgelopen jaar hebben mensen met een lage functie hun inkomen relatief flink zien stijgen. Uitvoerend personeel ging er in 2010 gemiddeld 2,4 procent op vooruit, terwijl aan de top de slarissen ‘slechts’ stegen met 0,4 procent.