14 procent van alle banken heeft vorig jaar reeds uitbetaalde bonussen aan topmanagers teruggevorderd. 3 procent is hier nog mee bezig zo blijkt uit het beloningsonderzoek Mercer onder 63 wereldwijd opererende financiële instellingen, waaronder ook grote Nederlandse banken en verzekeraars. Het lage aantal terugvorderingen onderstreept het belang van goed gedefinieerde malus-criteria voor uitgestelde beloningen aldus het HR-adviesbureau.
Als een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog vakantiedagen overheeft, dan moet de waarde ervan worden uitbetaald. Maar welke arbeidsvoorwaardencomponenten tellen mee voor de uitkering van deze vakantiedagen?
Een werknemer treedt op 29 maart 2012 bij een stratenmakerbedrijf in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (mup). De werknemer wordt vervolgens volledig en structureel ingezet op twee opeenvolgende projecten. De werknemer meldt zich ziek op 4 mei 2012. Er ontstaat discussie over de vraag of de werknemer na zijn ziekmelding recht heeft op loon bij ziekte.
De werknemer, een bedrijfsleider van een onderneming in natuursteen, is sinds 14 april 2008 ziek. De werkgever schort de loonbetaling op met ingang van 19 april 2009. Bij brief van 3 juni 2009 wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Achterliggende reden voor de werkgever is dat de werknemer ondanks zijn arbeidsongeschiktheid betrokken zou zijn bij het oprichten van een onderneming in keukens.
75 Procent van de Nederlandse werknemers becijfert het waarderingsgevoel met een 7 of hoger. Aandacht of een compliment van de leidinggevende is hierin belangrijker dan een financiële beloning. Werknemers voelen zich met name gewaardeerd als de leidinggevende luistert naar hun mening (56%) of wanneer deze hen complimenten geeft over het eigen werk (54%). Een promotie (10%) of een bonus (13,4%) dragen het minste bij aan het waarderingsgevoel.
Voor de instemming van een werknemer met een beëindigingovereenkomst is een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring vereist. En de reden voor een ontslag op staande voet dient niet alleen objectief, maar ook subjectief dringend te zijn. Dit laatste houdt in dat van de werkgever redelijkerwijs niet verlangd kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren.
Hoewel de werkgever geen of onvoldoende bewijs heeft voor de vermoedelijke betrokkenheid van een werknemer bij de diefstal of verduistering van bedrijfsgelden, wil hij toch de arbeidsovereenkomst beëindigen.
De onderneming Polymer Vision wil zijn activiteiten per 1 januari 2012 beëindigen en vraagt hierover advies aan de OR. Als gevolg van overleg wordt het voorgenomen besluit gewijzigd in die zin dat de activiteiten van het bedrijf met ingang van 1 mei 2012 worden beëindigd als op die datum de onderneming niet door een derde is overgenomen. De OR heeft daarop een positief advies uitgebracht, onder vermelding van een aantal voorwaarden. Polymer Vision heeft vervolgens aangegeven dat een voorwaardelijk positief advies niet acceptabel is, waarna de OR op 3 januari 2012 een positief advies uitbrengt.
Het CDA wil een onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer van 13 cent per kilometer voor auto en openbaarvervoer. Dat blijkt uit een voorstel van het partijbestuur. Op dit moment wordt nog 19 cent per kilometer woon-werkverkeer onbelast vergoed.
In de onlangs gehouden vergadering van de Europese Raad van Ministeries (van Sociale Zaken) heeft een aantal lidstaten de Europese Commissie dringend verzocht om voorlopig geen nieuwe richtlijnen op arbo-gebied te ontwikkelen, zo meldt Arboonline.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling