Grote bedrijven als TNT Post en warenhuis V&D spelen verdeel en heers door hun personeel in enquêtes te laten kiezen tussen mindere beloningen en het schrappen van banen. Werknemers willen baanzekerheid maar de vakbonden houden -voorlopig althans- vast aan de cao. Los van de vraag hoe dit afloopt: is de handelswijze van deze grote werkgevers verstandig? Vaste columnist Johan van Dam van managementadviesbureau Berenschot geeft zijn mening in het juli-nummer van PZ Nieuws en Tips.
Het is nog onduidelijk wanneer de Mexicaanse griep in Nederland een epidemie wordt, maar nu de pandemie ook in Europa naderbij lijkt te sluipen wordt de griep-checklist van het Ministerie van Volksgezondheid steeds actueler. Bedrijven spelen namelijk een belangrijke rol bij de bescherming van de gezondheid en veiligheid van hun werknemers én moeten blijven draaien.
De rijksoverheid gaat fraude met subsidies aanpakken, misbruik wordt voortaan geregistreerd. De nieuwe aanpak maakt het echter niet mogelijk om fraudegegevens tussen de departementen uit te wisselen. Er komt ook geen koppeling met de Belastingdienst, zo heeft minister Bos van Financiën laten weten.
Een winstuitkering is afhankelijk van de winst. Of een bepaalde winst een uitkering toelaat, bepaalt de directie. Als een directie ieder jaar tot hetzelfde besluit komt, zonder daarbij rekening te houden met de omvang van de winst dan wordt deze uitkering een arbeidsvoorwaarde die jaarlijks betaald moet worden, zo blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter.
Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen vindt dat kinderen moeilijk te combineren zijn met een fulltime baan. Dit blijkt uit een enquête van het online vrouwenplatform Yunomi.nl onder 500 Nederlandse en 500 Belgische vrouwen tussen de 30 en 49 jaar oud.
Internetbedrijf Google is een ongebruikelijke methode aan het uitdokteren om te voorspellen wie van het personeel zijn of haar vertrek gaat aankondigen. Dat meldt The Wallstreet Journal.
Een goed afscheid is net zo belangrijk voor een vertrekkende medewerker, als voor collega's en de werkgever. Dit geldt voor iedereen die weggaat bij een organisatie, of dit nu vrijwillig is of niet. VKbanen.nl schrijft hierover.
Baanverlies is bijzonder slecht voor de gezondheid. Mensen die hun baan kwijtraken, hebben een twee keer zo grote kans op hartkwalen, diabetes en een hoge bloeddruk. Dat zeggen onderzoekers van Harvard.
De kansen op promotie of een hogere beloning voor talentvolle jonge medewerkers zijn duidelijk verslechterd, blijkt uit een enquête door het Financieele Dagblad.
Niet alleen werknemers boven de 61 die blijven werken komen in aanmerking voor de zogeheten ‘doorwerkbonus’. Ook werknemers die ruim voor hun 65ste stoppen met werken blijken er aanspraak op te kunnen maken.