Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft naar aanleiding van de Miljoenennota voor 2009 berekend dat mensen die werk combineren met de zorg voor kinderen er volgend jaar het meest op vooruitgaan. De brutolonen gaan met 3,5 procent omhoog en ook de netto-uitkeringen en de AOW stijgen. De netto-inkomens stijgen maandelijks met enkele tientjes tot ruim 100 euro of meer.
Ruim de helft (54 procent) van de werknemers in Nederland is nog niet toe aan vastigheid in een baan. Dit blijkt uit onderzoek van Creyf’s Uitzendbureau onder 1532 werknemers die antwoord gaven op de vraag ‘wat is voor jou de voornaamste reden om naar een uitzendbureau te stappen’?
Een docent meldt zich ziek nadat zijn werkgever heeft aangekondigd dat het voornemen bestaat hem te ontslaan. Als dat ontslag ook plaatsvindt, doet de docent een beroep op het opzegverbod bij ziekte (Gerechtshof Amsterdam, 8 mei 2008, nog niet gepubliceerd).
Een werknemer die een misdrijf heeft begaan, wilt u het liefst zo snel mogelijk ontslaan. Als het misdrijf echter niets met het werk te maken heeft, is dat niet zo maar mogelijk. Of de rechter het ontslag goedkeurt, zal sterk afhangen van de houding van de werknemer (Kantonrechter Haarlem, 19 augustus 2008, LJN: BE8999).
Verbazingwekkend of niet? Werkgevers in Nederland maken nog steeds het liefst gebruik maken van traditionele wervingsmethoden. Bijna de helft van de leidinggevenden ontvangt liever een sollicitatiebrief per post. Ook zijn open sollicitaties succesvoller dan in andere landen. Dat blijkt uit Workplace Survey Spring 2008 onderzoek, ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps.
Werknemers, ook al beschikken ze over een reisverklaring, moeten van het Hof Amsterdam ook hun ov-kaartjes goed bewaren. Want, het Hof Amsterdam heeft in hoger beroep tegen een uitspraak van Rechtbank Haarlem een geheel tegengesteld oordeel uitgesproken in een procedure, waarin een werknemer wel over een reisverklaring beschikte, maar niet meer over de originele treinkaartjes.
Bent u bekend met het fenomeen ‘Nuggers’? Het zijn niet-uitkeringsgerechtigden die graag willen werken, maar door werkgevers als arbeidspotentieel niet worden gebruikt. Uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van de Intelligence Group blijkt dat werkgevers arbeidspotentieel laten liggen door zich niet aan te passen aan zeker een half miljoen Nuggers.
Bijna de helft van de werknemers die van baan wisselt, neemt zijn pensioen niet mee naar de nieuwe werkgever zo blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten uitvoeren. Zonde, want het al dan niet meenemen kan veel invloed hebben op de pensioenhoogte.
Als een werknemer na 104 weken nog steeds arbeidsongeschikt is voor zijn eigen functie stopt de verplichting tot loondoorbetaling, ook al heeft de medewerker in de tussentijd ander passend werk gedaan. Dit geldt niet als het nieuwe werk expliciet wordt bedongen en wordt vastgelegd in een nieuwe arbeidsovereenkomst.
Het kabinet hoeft niet met wetgeving af te dwingen dat mensen langer blijven werken. Werknemers doen dat al steeds vaker uit zichzelf, stelt algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW. "Als oudere werknemers inzien dat hun pensioen lager uitvalt dan ze hadden verwacht, besluiten ze zelf om langer door te werken", zei hij in het Radio 1 Journaal.