Een werknemer van 57 jaar oud is sinds 1998 als medewerker buitendienst in dienst van een technische groothandel. Hij heeft recht op een bedrijfsauto die hij ook privé mag gebruiken. Door de slechte economische omstandigheden biedt de werkgever de werknemer een baan in de binnendienst aan, met behoud van salaris maar zonder bedrijfsauto.
Als een werknemer met pensioen gaat, komt hij tot de ontdekking dat zijn pensioen lager is dan hem eerder was toegezegd omdat zijn ex-werkgever de pensioenpremies niet heeft afgefinancierd. Moet de werkgever het ontstane gat aanvullen?
Uit de juninota van het UWV blijkt dat de WGA-premie in 2011 naar verwachting met minimaal 11 procent stijgt. Een behoorlijke lastenverhoging voor de Nederlandse werkgevers die nog deel uitmaken van het publieke stelsel. Deze groep werd in 2010 ook al geconfronteerd met een verdubbeling van de WGA-premie aldus adviesbureau Robidus.
Hoe gaat u om met werknemers die zich onder werktijd manifesteren op social media zoals LinkedIn, Facebook, Hyves en Twitter? Aan banden leggen of juist de ruimte geven? Vakbond CNV heeft hiervoor een gedragscode opgesteld.
De ministeries van Onderwijs en Economische Zaken spenderen de komende jaren 28 miljoen euro aan Centra voor Innovatief Vakmanschap in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en Centres of Expertise in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Bedrijven kunnen profiteren van de hoogopgeleide afgestudeerden die hier uitstromen.
Werkt u met buitenlandse freelancers? Dan is het handig om te weten dat sinds 1 juni 2010 het landelijk coördinatiepunt var bij de Belastingdienst ook buitenlandse VAR-aanvragen behandelt. De aanvragen worden nu ook zo snel mogelijk gehonoreerd aan niet-inwoners, ongeacht of zij in Nederland al dan niet buitenlands belastingplichtig zijn.
Op 1 januari 2011 kunt u kiezen tussen de nieuwe werkkostenregeling of het handhaven van het huidige systeem van al dan niet vrije vergoedingen en verstrekkingen. Hoe maakt u de juiste keuze? HRpraktijk helpt u op weg met dit stappenplan.
Een groen kantoor levert geld en besparing CO2-uitstoot op. Ondernemers die duurzame maatregelen treffen, kunnen de CO2-uitstoot fors helpen terugdringen.
In hoger beroep heeft het Hof Arnhem beslist in een zaak waarbij een werknemer wegens bedrijfseconomische omstandigheden is ontslagen. Hij kreeg geen beëindigingsvergoeding bij het ontslag. In de lijn van een uitspraak van de Hoge Raad is het hof van oordeel dat het enkele feit dat geen vergoeding wordt toegekend, dit het ontslag nog niet kennelijk onredelijk maakt.
De helft van de organisaties weet niet welke kennis van hun medewerkers de komende jaren nodig is. Dit ondanks het besef dat het kennis- en ervaringsniveau van werknemers in toenemende mate het toekomstig succes van organisaties bepaalt. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Yacht onder HR-managers en HR-directies.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.