Sinds 1 juli 2009 gelden strengere regels voor passend werk. Deze zijn van toepassing op mensen met een WW-uitkering die na 1 juli 2008 werkloos zijn geworden. Dit valt te lezen op de websites van het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De vakcentrale CNV wil af van de bepaling in cao’s dat het dienstverband ophoudt bij 65, zo meldt de Volkskrant. Iedereen die dat wil, moet na zijn 65ste kunnen doorwerken.
Een kleine kwart van de werknemers beveelt de eigen werkgever niet aan bij werkzoekenden in hun vriendenkring. De reden: ontevredenheid over management, werksfeer en werkomstandigheden. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.
Volgens het NIPED heeft bijna één op de acht gezonde Nederlanders onbewust een dusdanig medisch risicoprofiel dat er zonder medische ingreep grote kans bestaat op een chronische ziekte als diabetes, kanker of hartklachten.
Een vijfde van de werkgevers in Nederland vindt het belangrijk voor de personele bezetting dat werknemers doorwerken tot hun 65ste jaar. Vooral in de non-profit sector en bij grote organisaties hecht men daaraan. Dit is gebleken uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) die begin dit jaar is uitgevoerd door TNO in samenwerking met het ministerie van SZW onder 5000 bedrijven en instellingen.
Als gevolg van de economische crisis zijn veel bedrijven gedwongen te bezuinigen. Dit heeft ook zijn consequenties op het aanbod van stageplaatsen. Colo, de vereniging van samenwerkende kenniscentra en bedrijfsleven, dringt bedrijven erop aan om juist nu te blijven investeren in jong talent.
Minister Donner (Sociale Zaken) wacht voorlopig met het schrappen van algemene beleidsregels over veilig werken. Hij vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over brancheafspraken die werkgevers en vakbonden maken in nieuwe, zogeheten arbocatalogi.
Het kabinet heeft op Prinsjesdag een fors aantal plannen gepresenteerd, die deels op 1 januari 2010 ingaan, en plannen voor de jaren na 2010. Hoewel de kabinetvoorstellen nog de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer moeten krijgen, duidt alles erop dat medewerkers van de salarisadministratie hun borst moeten nat maken. Er verandert namelijk nogal wat op het terrein van de loonheffingen.
Werknemers zijn door alle crisisreorganisaties de binding met hun bedrijf kwijtgeraakt. Dat beweren consultants van HR-adviesbureau Watson Wyatt.
Werkgevers, die misbruik maken van de regels van arbeidsmigranten, krijgen het zwaar aan de stok met het UWV en de Arbeidsinspectie. Beide organisaties krijgen medio 2010 meer mogelijkheden om snel te reageren op onder meer onderbetaling of slechte huisvesting. Zo kan het UWV bijvoorbeeld een tewerkstellingsvergunning weigeren of intrekken als werkgevers de regels (blijven) overtreden.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.