De werknemer is werkzaam als hulpmonteur rolluiken-zonwering. De werkgever spreekt zijn ongenoegen uit over verkeerd uitgevoerde werkzaamheden. De werknemer reageert daarop met “dik varken, schreeuw niet zo”. Deze uitspraak is voor de werkgever onacceptabel waarop de werknemer op staande voet wordt ontslagen.
Één op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven kanker, waarvan 40 procent bij diagnose tussen de 5 tot 64 jaar is. Daarmee is de kans dat bedrijven op de werkvloer met kanker worden geconfronteerd aanzienlijk. Reden voor KWF Kankerbestrijding om de ‘Bewuste Werkvloer’ te lanceren, een programma waarmee werkgevers het onderwerp kanker binnen hun bedrijf bespreekbaar kunnen maken.
Nederland gaat de samenwerking met Roemenië en Bulgarije versterken om schijnconstructies en malafide werkgevers aan te pakken en daarmee uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Beide landen zijn sinds 2007 lid van de EU. Vanaf 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland aan het werk.
Het totale stuwmeer van vakantiedagen is in twee jaar opgelopen tot 16 miljard euro. Gemiddeld hebben de werknemers een overschot van 16 dagen. Bedrijven die het als een probleem ervaren hebben gemiddeld 21 dagen overschot. Zonder probleem is dat gemiddeld 9 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. In 2011 vertegenwoordigde het vakantiedagenstuwmeer nog 15 miljard euro.
Flexibel werken is de beste manier om de dagelijkse productiviteit op te krikken, blijkt uit onderzoek van het Britse wervingsbureau Ortus onder 600 HR-professionals bij ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk.
Beloningsprogramma’s worden vaak onvoldoende doordacht opgezet. Ze hebben voor medewerkers wel positieve bedoelingen, maar in de praktijk zijn zij vaak inefficiënt en kunnen in sommige gevallen zelfs een ongunstige impact te hebben. Dat is de mening van de Amerikaan Jeff Haden, auteur van onder meer boeken over management en investeren.
Bedrijven die met veel tijdelijke krachten werken lopen in verband met de modernisering van de Ziektewet (ZW) het risico vanaf 2014 hogere lasten te krijgen. Bereid u dus terdege voor op de veranderingen, want hoe hoger het ziekteverzuim is binnen uw organisatie, hoe hoger de sectorpremie wordt.
De Raad van State verwacht dat de uiteindelijke opbrengst van de invoering van pensioen- en lijfrente-excedentregelingen (Wet pensioenaanvullingsregelingen) voor de meeste pensioendeelnemers minimaal, zo niet te verwaarlozen, is. De verhouding van het wetsvoorstel met de pensioenwetgeving roept daarnaast veel vragen op. De RvS vindt dan ook dat deelname aan pensioenexcedentregelingen niet verplicht moet kunnen worden gesteld.
Studenten met de studierichting personeel & arbeid en sociale wetenschappen zijn tijdens hun stage niet zo bevlogen zo blijkt uit de Stagemonitor 2013 van StudentenBureau. Dit kan met het werkklimaat van doen hebben aldus de onderzoekers.
Jongere en oudere werknemers kiezen steeds meer voor een baan die feitelijk onder hun opleidings- en ervaringsniveau ligt. De crisis leidt zo tot ‘scheefwerken.’ Werkgevers kunnen intussen lastige vacatures niet invullen met de juiste mensen. Zij werven nieuwe medewerkers daarom liever op lager opleidingsniveau of met minder werkervaring, om ze vervolgens zelf op te leiden.