Een manager van een verzekeringsmaatschappij organiseert aansluitend aan een teamuitje een seksueel getint programma in Amsterdam. Als de werkgever hier achter komt eindigt het erotische avontuur bij de rechter. De werkgever stelt de manager op non-actief en verzoekt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een dwingende reden.
Grote bedrijven doen het steeds vaker: het volledig laten vervallen van een functie om vervolgens een nieuwe functie te creëren waar de werknemers dan op kunnen solliciteren. Dit wordt de ‘methode De Blécourt’ of ook wel de ‘stoelendansmethode’ genoemd. Met deze methode hoeft het afspiegelingsbeginsel niet te worden toepast en kan de werkgever zelf kiezen welke werknemers hij terug laat keren. Is deze methode wel toegestaan?
Dat een werknemer niet altijd een bonus kan claimen als hij de gestelde omzetdrempel behaald heeft, blijkt uit de uitspraak van de kantonrechter Amsterdam van 3 juli 2013. Vanwege de slechte financiële situatie van de werkgever kon de werkgever volgens de rechter besluiten geen bonus uit te keren.
Werkgevers en vakbonden passen dit jaar vaker de oude kantonrechtersformule toe bij het ontslaan van werknemers. Werkgevers geven hier de voorkeur aan omdat zij grote moeite hebben met ‘van werk naar werk’ in de huidige arbeidsmarkt en liever in één klap van alle sores af zijn aldus werkgeversorganisatie AWVN.
Niet alles uit de Wet werken naar vermogen (WWNV), die vervangen wordt door de Participatiewet, gaat verloren. Een paar uitkomsten van doorgelichte onderdelen van de WWVN worden opgenomen in de uitwerking van de Participatiewet.
De laatste tijd ontslaan bedrijven en instellingen hun medewerkers preventief voordat de zaken echt slecht gaan zo meldt NuZakelijk.nl. Volgens het UWV kan een ontslagbesluit een half jaar vooruit worden genomen.
Kinderopvangorganisatie Catalpa biedt ouders die werkzoekend zijn de mogelijkheid om gebruik te blijven maken van kinderopvang. Ouders die werk zoeken, ontvangen een strippenkaart om hun kind(eren) kosteloos zes keer naar de opvang te kunnen brengen.
De leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij V&D stellen hun werkgever een ultimatum. Ze eisen onder meer een ontslagvergoeding op basis van de ‘oude’ kantonrechtersformule.
Hoe meer een bedrijf investeert in zijn werkgeversmerk (employer branding), hoe groter de kans dat het werknemers aan zich weet te binden die boven verwachting presteren (outperformers). Dat blijkt uit het Recruitment Kengetallen Onderzoek 2013. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat een te hoge werkdruk van het recruitmentteam ertoe leidt dat er meer werknemers aangenomen worden die de organisatie snel weer verlaten.
Wat moeten we doen om de prestaties van onze medewerkers te verbeteren? Hoe verlagen we het verloop onder high potentials? Hoe verhogen we de klanttevredenheid via de medewerker? Zomaar drie grote vragen die iedere HR-professional bezighoudt. Volgens data-analist Irma Doze hebben veel organisaties de informatie om deze vragen te beantwoorden al in huis.