Van hard werken word je wel ziek, zo viel de afgelopen week te lezen. Het kwam naar voren tijdens de campagne van minister Asscher om werkstress tegen te gaan. Niet juist aldus gelukscoach Onno Hamburger. De oplossing ligt volgens hem niet in het verminderen van werk maar het vermeerderen van het gevoel van autonomie.
Bedrijven selecteren en ontwikkelen medewerkers steeds vaker op basis van data-analyse. Nog even en een game bepaalt de selectieprocedure.
Het blijkt dat met name organisaties die al gebruikmaken van flexkrachten dit de komende jaren gaan intensiveren. Overall gezien is er sprake van een duidelijke groei in vrijwel alle sectoren. Opvallend is dat flexkrachten nu vaker voor specifieke kennis worden ingehuurd dan alleen voor de traditionele piek/ziek-opvang.
Werkgevers werken momenteel aan meerdere wervingsstrategieën om de meest talentvolle Wajongers te werven, maar ook alternatieve strategieën van outsourcing en ‘herdefiniëren van eigen werknemers’ worden overwogen. Het streven om 125.000 (extra) banen te creëren voor jonggehandicapten door Nederlandse werkgevers samen met de overheid is echter niet realistisch. Maximaal 64.000 Wajongers zijn geschikt en bereid om te werken. Dit blijkt uit het rapport ‘War for Wajong’ van Intelligence Group.
De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de handhavingsrichtlijn bij het detacheren van werknemers. Vorige maand, 16 april, stemde het Europees Parlement al in met de handhavingsrichtlijn, die nu officieel is bekrachtigd door de lidstaten van de EU. De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.
Microsoft, Google, Cisco, Apple en ASML doen het al. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven belonen hun medewerkers met aandelen. Deze medewerkers hebben een groot deel van de bedrijven waar zij werken in bezit. Hierdoor hebben zowel de topbestuurders en medewerkers baat bij waardecreatie voor het bedrijf.
Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer in Nederland het grootste beroepsrisico. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers werkstress verder bespreekbaar maken en aanpakken. Ook de Inspectie SZW gaat de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Op 13 mei j.l. heeft de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangekondigd een tweede schriftelijke ronde te willen houden over het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid.
Veel werkgevers beginnen pas met nadenken over employer branding zodra ze een vacature hebben, maar het moet juist een voortdurend proces zijn. Dat is de mening van communicatieprofessional Marcel van der Haas van TMP&Co. Samen met Mijke Vossen, HR Business Partner bij Coca-Cola, gaat hij met HR-professionals in gesprek over dit onderwerp tijdens het HR Praktijk Diner op 16 september.
Elk jaar gaat de HR Proffie jury op zoek naar het beste HR-beleid in Nederland. Om uiteindelijk ‘the best-of-the-best’ te waarderen met de HR Proffie Awards. Dat is een mooi en inspirerend proces, want alleen het meedoen geeft al veel energie. En het is goed voor de positie van HR. Het geeft focus, maakt scherp en het draagt bij aan het positieve corporate imago van uw organisatie. En misschien nog wel belangrijker: het voedt de interne trots. Meld u nu aan voor de HR Proffie!