Drie van de vier Nederlandse werknemers zijn blij dat hun werkgever automatisch een pensioenregeling aanbiedt. Zij zijn het ermee eens dat ze verplicht pensioen opbouwen bij hun baas en dat niet zelf hoeven te regelen. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon naar de pensioenvoorbereiding van mensen in loondienst.
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) experimenteert met een plaatsingfee. Het project behelst een beloning voor arbeidsintermediairs als zij werkzoekende 55-plussers met goed gevolg begeleiden naar een baan. Het project maakt onderdeel uit van het Actieplan 55PlusWerkt.
Anders dan in voorgaande jaren neemt de Belastingdienst dit jaar een coulante houding aan als het gaat om het vorderen van de vakantiebijdrage van mensen met een belastingschuld. De fiscus heeft de waarschuwende geluiden van de Nationale Ombudsman en schuldhulpverleners in het rapport Paritas Passé ter harte genomen.
Werkgevers zijn zich veelal niet bewust van beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk. ”Dit speelt niet in mijn organisatie", is een veel gehoorde reactie. Maar in de praktijk blijkt dit wel degelijk te spelen.
Dienende leiders, die het individu belangrijk vinden, zijn even doeltreffend als ‘transformerende’ leiders, die de behoeften van de organisatie voorop zetten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van universitair hoofddocent Dirk van Dierendonck van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).
Nederlandse bedrijven zijn goed in het integreren van nieuw personeel in vergelijking met de rest van de wereld. Het management en de CEO volgen meer dan elders het functioneren van hun nieuwe medewerkers. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van TopEmployers Institute onder meer dan 700 bedrijven met meer dan 250 medewerkers.
Een van de voorwaarden voor de toepassing van de 30%-regeling die u ter harte moet nemen is, dat als een ingekomen werknemer van baan verandert binnen de looptijd van de regeling (acht jaar), dat binnen drie maanden dient plaats te vinden. Dit blijkt nog eens uit een uitspraak van de Hoge Raad.
Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Gelukkig is er iets aan te doen. Om te beginnen door erover met elkaar in gesprek te gaan.
Hoe hoog het verzuim is in het bedrijf, is bij de ondernemer vaak wel bekend. Maar wat dit verzuim hem kost, niet. 90 Procent van de ondernemers weet niet wat verzuim kost of wat het verlagen van verzuim kan opleveren. Dit blijkt uit een onderzoek van ArboNed onder ruim 2.300 werkgevers, met een omvang tot 500 werknemers.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft op 20 mei j.l. een nieuw besluit gepubliceerd over reiskostenvergoedingen en privégebruik auto. Het besluit is een actualisering van het besluit van 19 december 2010. De wijzigingen zijn voor het merendeel redactioneel van aard.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling