Nog zeker 100.000 Nederlanders verliezen hun baan in 2015. Dat zegt Reinier Castelein van De Unie. Hij baseert zich daarbij op de arbeidsmonitor van de vakbond zelf.
Op grond van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi publieke sector (WNT), mag vanaf 2015 het inkomen van topfunctionarissen in de (semi) publieke sector maximaal 100% van het ministersalaris zijn. Nu is dit 130%. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2015.
De Wet werk en zekerheid (Wwz) introduceert twee nieuwe vergoedingen: per 1 januari 2015 de vergoeding voor de niet in acht genomen aanzegtermijn en per 1 juli 2015 de transitievergoeding. Voor beide vergoedingen is nu bekend gemaakt wat onder loon moet worden verstaan.
Er verandert heel wat voor HR in 2015. Wet werk en zekerheid, Werkkostenregeling, Modernisering Verlof en arbeidstijden en Participatiewet vinden allemaal doorgang in het nieuwe jaar. Hieronder een overzicht wat u te wachten staat.
De Tweede Kamer heeft het debat uitgesteld over het wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (BGL) dat de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) moet vervangen.
De ontwikkeling van lonen in de publieke sector wijkt alleen tijdelijk af van die in de marktsector. Op termijn volgen de overheidslonen de marktlonen, zo blijkt uit recent onderzoek naar de Nederlandse loonontwikkeling. Dit betekent dat een bezuiniging op ambtenarensalarissen slechts tijdelijk leidt tot een besparing voor de overheidsuitgaven.
Na een jarenlange stijging van ontslagzaken komt aan die toename een einde. Het aantal ontslagzaken in 2014 is iets minder dan in 2013. Wel is men sneller bereid om juridische bijstand in te schakelen. Voornamelijk op het gebied van arbeidsrecht. Dit blijkt uit de Juridische Barometer van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).
De ruime aandacht voor innovatie, als instrument om de maatschappij en economie op te krikken, is volkomen terecht. Eén dagje meelopen met een willekeurige incubator en je voelt het bijna tastbare enthousiasme van jonge wereldveroveraars. Niet denken in beperkingen, maar in ‘wat als’. Elke uitvinder, jong of oud, die zichzelf deze vraag stelt heeft het innovatiehart op de goede plaats zitten. En mooi dat dit door Nederlandse en Europese overheden wordt gestimuleerd. Eén puntje van advies aan de subsidieverstrekkers hebben we wel: wil je echt out-of-the-box innovaties stimuleren, houd dan de behoefte om te sturen op de uitkomst zoveel mogelijk in bedwang.
Een vijfde van de Nederlandse werknemers moet het doen zonder kerstborrel, versiering of kerstboom op de werkvloer. Bij 41 procent van de bedrijven wordt wel versiering opgehangen en een borrel gegeven. Eén op de vijf werkgevers pakt echt uit met een diner en een groot feest. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders.
Ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie, die een bedrijf willen starten in Nederland, krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar om hun plannen te realiseren.