De Ministerraad heeft, op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ermee ingestemd om twee ontwerpbesluiten over de transitievergoeding voor advies aan de Raad van State te zenden.
Vanwege een toenemende wervingsactiviteit wordt het behouden van werknemers op sleutelposities de topprioriteit van bedrijven. Verder is de verwachting dat vooral de vraag naar specialisten op het gebied van talentontwikkeling en remuneratie in 2015 verder groeit. Dit concludeert Robert Walters op basis van zijn nieuwste Salary Survey 2015.
Medewerkers willen meer zelf bepalen hoe het pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden wordt samengesteld. Sommigen willen minder loon en meer voordelen, anderen willen het precies andersom. Een opleiding kunnen doen, wordt als belangrijkste secundaire voorwaarde gezien, gevolgd door flexibel werken en pensioen. Dit blijkt uit onderzoek van Vlerick Business School onder ruim 400 medewerkers in loondienst.
Een werknemer mag zijn eigen bijdrage aan het privé-gebruik van de auto van de zaak ook van de loonbelasting aftrekken, als hij die bijdrage nog niet heeft betaald/verrekend. Dit mag als de eigen bijdrage onvoorwaardelijk verschuldigd is geworden in het tijdvak/kalenderjaar waarover de werknemer aangifte doet. Dat oordeelde de Hoge Raad op 9 januari 2015.
Bij de behandeling van de Wet werk en zekerheid (Wwz) werd een motie aangenomen waarin wordt verzocht de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een meerjarige tweede arbeidsovereenkomst te onderzoeken en zo mogelijk hiertoe voorstellen te ontwikkelen. Minister Asscher van SZW zier er echter de noodzaak niet van in.
UWV kan met ingang van 1 januari 2015 geen subsidie voor het inzetten van een jobcoach verstrekken ten behoeve van personen die tot de doelgroep van de Participatiewet behoren. Dat is wettelijk geregeld in het Protocol Interne Jobcoach van UWV.
Medewerkers klantenservice, software engineers, docenten, verpleegkundigen, 24 functies, verdeeld over acht beroepsgroepen, maken het komend jaar de meeste kans op een baan zo blijkt uit de Hottest jobs 2015-lijst van Randstad.
Een werknemer die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts kan voortaan om een second opinion bij een onafhankelijke bedrijfsarts vragen. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken.
Werkgevers die overwegen een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen, moeten zich goed voorbereiden op waaraan zij gaan beginnen. De overheid heeft voor deze werkgevers weliswaar speciale financiële regelingen gecreëerd, maar de kosten die worden gemaakt voor de voorbereiding, aansturing en coördinatie komen voor rekening van de werkgever.
Een groot deel van de V&D-medewerkers gaat niet akkoord met de eenzijdig opgelegde salarisverlaging en gaat dan ook een proces aan. Dat meldt FNV-bestuurder Niels Suijker op BNR Nieuwsradio.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.