De vijf genomineerden van de HR Proffie 2016 zijn bekend! Eén van deze genomineerden zal op 4 april gekozen worden als organisatie met het beste HR beleid van Nederland in 2016.
Het grootste probleem van veel organisaties is dat hun businessplannen niet slagen. Organisaties waarbij de plannen wel slagen maken allen duidelijk onderscheid tussen de dagelijkse processen en veranderprocessen.
Afgelopen zomer trok in het programma Nieuwsuur een aantal curatoren aan de bel. Het viel hen op dat bij de overname van failliete bedrijven oudere werknemers niet opnieuw in dienst werden genomen. Reden was volgens de curatoren het behoud van anciënniteit dat is vastgelegd in de Wet werk en zekerheid. In reactie hierop startten negen oud-werknemers van McGregor en Adam Menswear een zaak bij het College voor de Rechten van de Mens.
Werkgevers die privaat zijn verzekerd tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid kunnen straks geen ‘loonsanctie’ van het UWV meer krijgen opgelegd. Aan dit wetsvoorstel werkt minister Asscher. Dit kwam ter sprake tijdens het Kamerdebat over loondoorbetaling bij ziekte van afgelopen donderdag 9 februari.
De meeste organisaties werken nog steeds niet met persoonlijke ontwikkelingsplannen (pop) of opleidingsbudgetten (pob) voor flexibel werkenden. Dit terwijl bedrijven die een duurzame band met flexibel werkenden proberen op te bouwen uiteindelijk beter af zijn zo constateert Fabian Dekker, arbeidssocioloog en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in de WRR-verkenning Voor de zekerheid – De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van arbeid.
Mensen die in duurzaam gecertificeerde gebouwen werken voeren cognitieve taken beter uit en hebben een betere nachtrust dan degenen die in niet duurzame gebouwen werken. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard University zo meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.
Docenten techniek, accountmanagers en vaklieden zoals elektromonteurs zijn lastig te vinden. Dit blijkt uit een lijst van kansrijke beroepen in 2017. Vooral de stijging van het aantal vacatures in de bouw en vraag naar bèta-docenten valt op. Ook vrachtwagenchauffeurs zijn weer gewild. Enkele jaren terug vielen onder deze beroepsgroep nog veel ontslagen. Dit blijkt uit een overzicht van Randstad.
Bijna een kwart (23 procent) van de werknemers van 45 tot 65 jaar heeft een minder goede gezondheid. Zij verwachten dan ook tot gemiddeld 62,5 jaar door te kunnen werken. Ruim 2,5 jaar korter dan werknemers die een goede gezondheid ervaren. Dit meldt CBS naar aanleiding van een publicatie over de rol van gezondheid bij langer doorwerken.
De Eerste Kamer stemde op 24 januari in met de voorgestelde aanpassingen in de Arbowet. Dat betekent dat de vernieuwde Arbowet ingaat op 1 juli 2017. Een belangrijke doelstelling is om beroepsziekten sneller op te sporen. Nu wordt jaarlijks bij circa 200 op de 100.000 werknemers een beroepsziekte geconstateerd, met in 60 procent van de gevallen verzuim of arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Betere preventie kan veel leed en kosten besparen. Hoe gaat de vernieuwde Arbowet hierin voorzien? En wat is uw rol als werkgever?
Medewerkers doen werkgerelateerde communicatietraining steeds vaker buiten kantooruren en in het weekend. Dit komt door de snelle opkomst van online training. In 2016 trainde 48 procent van de medewerkers buiten werktijd en de verwachting is dat dit in 2017 stijgt naar 55 procent. De cijfers zijn ontleend aan de gebruikersstatistieken van TrainTool.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling