De Brexit heeft grote gevolgen voor Nederlandse werkgevers die hun werknemers naar de UK uitzenden en voor UK werkgevers die hun werknemers in Europa willen laten werken.
Hoogopgeleide Nederlandse studenten verkiezen de zekerheid van een vaste baan boven het ondernemerschap en werken bij een start-up. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder Nederlandse HBO- en WO-studenten.
In vergelijking met andere westerse landen hebben Nederlanders weinig vrije dagen. Zou je niet zeggen nu met Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren.
Werknemers in de sector zorg en welzijn zijn over het algemeen redelijk gelukkig in hun werk. Gemiddeld geven zij hun werk een 6,8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit de online peiling Werkgeluk van PGGM&CO, de ledenorganisatie van PGGM, in het kader van de Dag van de Arbeid. Ruim zevenduizend mensen, waaronder ook oud-werknemers in zorg en welzijn, vulden een korte vragenlijst in.
Werknemers hechten vandaag de dag meer waarde aan gezondheid en welzijn, zowel in het privéleven, als op de werkvloer. Dat is niet zo gek, want de grenzen tussen werk en privé worden steeds vager. Eén van de vier werknemers beschrijft zichzelf echter als iemand die thuis wel gezond leeft, maar op het werk ongezond blijkt uit recent onderzoek van Fellowes.
Medewerkers willen wel, maar worden nog te weinig door hun werkgevers gestimuleerd om zich op te werpen als merkambassadeurs via hun persoonlijke socialmedia-kanalen. En dat is zonde, want juist medewerkers kunnen als ambassadeur een positieve bijdrage leveren aan de reputatie van een bedrijf.
Op dit moment komt meer dan de helft (51%) van de Nederlandse werknemers naar hun werk terwijl hun prestaties negatief beïnvloed worden door werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Meer dan een kwart (27%) van de werknemers geeft aan dat ze zelfs overwogen hebben van baan te veranderen door de negatieve impact van de werkomgeving op hun gezondheid.
Een werkgever mag tijdens de proeftijd geen vragen stellen over het gebruik van medicijnen, fysieke beperkingen en bereidheid een medische keuring te ondergaan. Dat stelt de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) in een oordeel over een klacht.
Ondanks geavanceerde digitale thuiswerkmogelijkheden geven bedrijven er de laatste tijd weer vaker de voorkeur aan dat hun medewerkers op kantoor verschijnen. De opkomst van Agile werken en meer fysieke samenwerking in multidisciplinaire teams speelt hierbij een rol. Is thuiswerken over het hoogtepunt heen?
Standaard tien dagen vaderschapsverlof in de hele EU, zo luidt een voorstel dat de Europese Commissie bepleit bij de EU-lidstaten. Voor ons land betekent dit een vervijfvoudiging van het bestaande verlofrecht voor vaders van twee dagen. En in de Tweede Kamer blokkeert de VVD momenteel een kabinetsvoorstel om het vaderschapsverlof te verlengen naar vijf dagen vanaf 2019.