Van de Nederlandse professionals ervaart negen op de tien (87 procent) stress op de werkvloer. Bovendien vindt een derde (33 procent) de werkdruk over het algemeen te hoog. Toch is er veel onduidelijk binnen organisaties hoe om te gaan met hoge werkdruk en burn-out.
Meer dan ooit vertrekken Nederlanders voor hun werk naar het buitenland. Dit is een flinke investering voor de werkgever, dus is het belangrijk dat de voorbereiding optimaal is. Wat komt allemaal om de hoek kijken als uw personeel gaat werken in het buitenland? De 5 belangrijkste aandachtspunten voor HR-adviseurs.
De AOW-leeftijd gaat in 2023 niet omhoog. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet heeft, op basis van nieuwe cijfers over de levensverwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de AOW-leeftijd voor 2023 vastgesteld. Die blijft in 2023 67 jaar en drie maanden, net als in 2022. De levensverwachting is minder snel gestegen dan in voorgaande jaren. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de AOW-leeftijd niet omhoog gaat.
Waren de reacties in eerste instantie positief op het kabinetsplan om kleine werkgevers tegemoet te komen met een kortere doorbetalingsperiode voor zieke werknemers, nu overheerst de scepsis bij VNO-NCW, verzekeraars en praktijkexperts aldus het FD.
Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlandse werknemers is actief op zoek naar een nieuwe baan. Dat is iets meer dan Europese collega’s. Bijna twee derde vindt dat zoiets als baanzekerheid niet meer bestaat. Samen met Duitse werknemers voelen Nederlanders zich wel het meest loyaal naar hun werkgever (67 procent resp. 63 procent). Franse werknemers blijven met ruim tien jaar het langst bij dezelfde baas.
Werkzoekenden in Nederland zijn over het algemeen niet positief over hun sollicitatie-ervaringen. Bijna 90 procent krijgt niet altijd een reactie op een sollicitatie. Ook is de doorlooptijd van de procedures te lang en weten sollicitanten niet waar ze aan toe zijn. Nederlandse werkgevers krijgen dan ook een magere 5,4 op het rapport als het gaat om sollicitatieprocedures.
Duurzame inzetbaarheid bevordert het innovatievermogen in vergrijsde organisaties. Dit blijkt uit de jaarlijks uitgevoerde Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor.
Na een jarenlange daling zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) en in ICT het afgelopen jaar weer substantieel toegenomen. De menselijke kant van innovatie blijft echter grotendeels onbenut.
De toenemende flexibilisering van arbeid in combinatie met automatisering en robotisering treft millennials harder dan ze in de gaten hebben. Dat is althans de mening van de vermaarde Britse econoom dr. Daniel Thorniley. Op het HR Tech World congres in Amsterdam schetste hij een apocalyptisch scenario voor de arbeidsmarkt in Europa en de VS.
Werknemers voelen er weinig voor om zich aan het einde van hun loopbaan nog om te scholen of van baan te veranderen om inzetbaar te blijven. 65 Procent van de ondervraagden is wel bereid om in het laatste deel van hun werkzame leven een stapje terug te doen in de aard van hun werkzaamheden, maar als dit minder salaris betekent is dit voor slechts 26 procent nog een reële optie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders tussen 55 en 67 jaar in loondienst.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling