Wat is de invloed van medewerkers op het succes van de organisatie? En hoe kun je individuen, teams en de organisatie zelf zo laten functioneren dat dit het beste aansluit bij de bedrijfsdoelen? Je hebt kennis van bedrijfskunde nodig om deze vragen adequaat te kunnen beantwoorden.
De signalen dat de arbeidsmarkt in Nederland aan het afkoelen is, zijn in het eerste kwartaal van 2019 duidelijker geworden. De laatste cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek uit het eerste kwartaal van 2019 laten zien dat het aantal uitgegeven vaste contracten weer aan het dalen is. Zo krijgt 36% van de nieuwe werknemers een vast contract, ten opzichte van 43% in het kwartaal daarvoor. En het aantal tijdelijke contracten neemt toe.
Een werknemer bij een bedrijf dat industriële verpakkingen maakt, meldde vanaf maart 2010 op verschillende niveaus bij zijn werkgever dat de verpakkingen mankementen vertoonden. Bij vervoer van gevaarlijke stoffen zou dat gevaar voor de veiligheid of het milieu op kunnen leveren. De werkgever deed onderzoek. Bij de uitkomst daarvan kon de werknemer zich terecht niet neerleggen. Hij werd uiteindelijk ontslagen als gevolg van de melding die hij deed.
Groen kan goed doen. Dat blijkt ook maar weer eens uit een onderzoek door de University of Michigan. Zij adviseren voor stedelingen een dagelijkse dosis natuur van minstens 20 minuten.
Lijnmanagement en directe collega’s hebben de grootste invloed op de scholingsintentie van medewerkers zo blijkt uit onderzoek. HR krijgt dus steeds meer een strategisch faciliterende rol. Vanuit die rol heeft HR een duidelijk scholingsbeleid neer te zetten, waarin ruimte is voor een individueel budget van rond de € 1.500 en waarin ook wordt geborgd dat medewerkers de tijd hebben om hier invulling aan te geven. Enkele tips.
In een zeer krappe arbeidsmarkt met veel concurrentie om talent binnen te halen, is een deel van de werkgevers in staat om voldoende goede mensen aan te nemen en het aantal bad hires te reduceren. Ze doen dat tegen veel lagere kosten en in procedures die bijna twee keer zo snel verlopen. Uit het Recruitment Kengetallen Onderzoek 2019 van Intelligence Group, in samenwerking met Compagnon, Werf& en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, blijken deze succesvolle werkgevers drie gemeenschappelijke kenmerken te hebben.
Een beleidsmedewerker bij een gemeente die in 2005 en 2006 een misstand meldde bij zijn werkgever (de gemeente) over het illegaal storten van grond uit sloten en bermen op een gesloten gemeentelijke stortplaats, is geen 'klokkenluider' volgens de Wet Huis voor klokkenluiders. Zijn ontslag in 2009 was het gevolg van een verstoorde arbeidsverhouding. Het Huis ziet geen causaal verband met de melding over het storten van de grond.
Hoewel 89% van de medewerkers het belangrijk vindt om zichzelf te ontwikkelen door opleidingen, heeft maar 32% de laatste 3 jaar geen enkele opleiding gevolgd. Hoe ga jij daar als HR een rol in spelen, wanneer je invloed op de scholingsintentie zo beperkt is?
Om werknemers aan zich te binden en gezond te krijgen en/of te houden, ontplooien steeds meer werkgevers gezondheidsinitiatieven. Maar heeft die ‘bemoeienis’ door de baas zin?