Nog steeds ervaart een kwart van de bedrijven belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 maken ondernemers in de zakelijke dienstverlening hier het meest melding van. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, is licht gedaald naar 10,6. Ondanks deze daling is het sentiment onder ondernemers positief.
Veel mensen kampen met psychische problemen, maar weten niet of zij er verstandig aan doen hierover open te zijn op hun werk of bij solliciteren. Openheid kan positief werken (begrip, werkaanpassingen) maar zeker ook negatief (stigmatisering, discriminatie). Of openheid goed of slecht uitpakt hangt af van veel factoren, waarbij vooral de wijze van communiceren belangrijk is.
Een derde van de Nederlandse kantoormedewerkers zit nog steeds elke dag achter hetzelfde bureau, maar van de resterende 66,5% is ruim de helft (53,6%) in de afgelopen twee jaar steeds meer buiten kantoor gaan werken. 36% doet het nog net zoveel als voorheen, en slechts 10,3% is weer vaker op kantoor te vinden.
Digitalisering biedt organisaties de kans om het wervingsproces naar een hoger niveau te tillen. Dat is nodig ook, want de verwachtingen die sollicitanten hebben van het sollicitatieproces bij hun nieuwe werkgever zijn aan het veranderen. Recruitmentorganisatie Robert Walters heeft een groot aantal nieuwe recruitment tools onder de loep genomen. Faye Walshe, global director of innovation, vertelt hoe deze tools het wervingsproces kunnen moderniseren.
Per 1 augustus is Gemmie Hermens (53) bij ISS Facility Services gestart als director People & Culture en toegetreden tot het directieteam van ISS Nederland.Hermens heeft de afgelopen 5 jaar als HR directeur binnen fashion retail gewerkt. Daarvoor was zij 10 jaar lang Vice President Human Resources bij Telegraaf Media Groep.
Gedrag van mensen beïnvloeden, voor langere tijd. Dat is een ware uitdaging. De gemeente Utrecht heeft daarom een heus nudgenetwerk ingericht. Niet alleen om mensen die een uitkering ontvangen een zogenaamd duwtje in de goede richting te geven, maar ook medewerkers. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegen.
36 Procent van de Nederlandse bedrijven biedt hun medewerkers de mogelijkheid om zelf hun uren in te delen. Na Nederland is het Verenigd Koninkrijk met 65 procent het minst flexibel in werktijden. In Duitsland biedt 80 procent van de bedrijven hun werknemers de mogelijkheid om de werktijden flexibel in te delen. Nederland is wel koploper als het gaat om telewerken en co-working.
Wat zijn de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland? Voor de zevende keer gaat olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband op zoek naar bedrijven die het meest investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Want vitale bedrijven zijn succesvollere ondernemingen en presteren op lange termijn beter. De lijst van de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland wordt in november gepresenteerd.
Een kwart van de kandidaten in Europa liegt over zijn of haar salaris tijdens het sollicitatiegesprek, in de hoop op een hoger salaris. Eén op de vijf kandidaten overdrijft het salaris zelfs met 10% of meer, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.
Hoe betrokken is het management bij medewerkers op de werkvloer? Nationale MeewerkWeek onderzocht dit in een onderzoek onder uitvoerend personeel binnen grotere bedrijven in Nederland (> 100 medewerkers). Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart (27%) niet tevreden is over de betrokkenheid van de directie.