Vaak is het niet – alleen – interessant te weten wat de zieke werknemer niet meer kan, maar juist wat diegene nog wél kan. Het ICF-model is een begrippenkader waarmee je het functioneren van (langdurig) arbeidsongeschikte werknemers kan beschrijven én aanpakken. Zo krijg je inzicht in welke factoren van invloed zijn op de gezondheidssituatie en het functioneren van jouw werknemer en hoe je dat kunt toepassen in de vertaling naar arbeidsparticipatie.
Talent komt in allerlei vormen. Momenteel zijn er te weinig security-experts beschikbaar, dus daar moet je niet naar op zoek gaan. Kijk naar gerelateerde eigenschappen en talenten als cognitieve redenering, wiskunde, logisch denken en software-ontwikkeling. Dit zijn de benodigdheden voor een sterkere, veiligere bedrijfsvoering.
Unit4 onderzocht de stand van zaken onder Nederlandse HR-professionals. Bijna dertig procent van de respondenten gaf in het onderzoek aan dat bij hen de salarisadministratie (nog) niet was uitbesteed. Toch zijn er een aantal goede redenen om dat wel te doen. Lees er over in dit artikel of ontdek het tijdens het gratis lunchbreak webinar op 26 januari.
PostNL startte enkele jaren geleden met HR Analytics. Daarbij werd vanaf het begin niet alleen gefocust op het kwantitatieve deel, maar werd ook veel aandacht besteed aan het kwalitatieve deel. Een bewuste keuze, aldus Eric van Duin, manager HR Informatie, Processen en Systemen bij PostNL, omdat het goed is om de mensen achter de data mee te nemen. “HR Analytics doe je niet alleen ‘behind the desk’.”
De afdeling Organisatie & Personeel (O&P) van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat op een andere manier met strategische personeelsplanning (SPP) om dan een aantal andere overheidsorganisaties. Daar waar de ene organisatie SPP vooral benadert vanuit controle, jaarplanning en verantwoording staat bij het RIVM meer de visie, lange termijn en de inhoudelijke vraag centraal.
Jezelf blijven ontwikkelen is de afgelopen jaren steeds meer een must geworden voor werknemers. In veel organisaties gaan werknemers op zoek naar mogelijkheden om zich te ontwikkelen en hun eigen (loop)baan vorm te geven. Deze trend, ook wel ‘job crafting’ genoemd, wordt echter niet altijd voldoende gefaciliteerd door de werkgever. Dat is jammer, maar niet geheel onlogisch. In veel organisaties moet eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Nu we 2017 zijn ingegaan en weten dat HR betrouwbare data moet kunnen leveren ten aanzien van factoren zoals productiviteit, betrokkenheid en prestaties, mogen drie elementen in jouw reis als HR data-ninja niet ontbreken.
Je kent de standaard meningen waarschijnlijk wel: communicatietraining mag dan helpen bij bewustwording, zelfvertrouwen en herkenning, het blijft een ‘nice-to-have’. Iets wat je niet kunt meten en dus ook geen voorrang verdient. Dit is echter niet meer het geval: soft skills zijn meetbaar te verbeteren en de Return On Investment (ROI) helpt je om anderen daarvan te overtuigen. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Bijna 80 procent van de ondervraagde CEO’s voor de Raet HR Benchmark 2017 vindt strategische personeelsplanning een randvoorwaarde voor talentmanagement.”, aldus Jan Tjerk Boonstra. In deze blog geeft hij zijn visie op de veranderingen in talentmanagement en de noodzaak van agility.
De arbeidsrechtelijke 'doodstraf' is het wel eens genoemd: ontslag op staande voet. De werknemer staat zonder loon en uitkering direct op straat. En de werkgever is direct van de zich misdragende werknemer af. In de praktijk verklaren rechters ontslag op staande voet regelmatig ongeldig, die ingrijpende maatregel moet namelijk aan strenge voorwaarden voldoen. En de escape voor werkgevers – na een ontslag op staande voet voor de zekerheid voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen – is door de Hoge Raad onlangs beperkt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling