Zelfredzaamheid en Eigen regie is zowel voor cliënten als voor medewerkers ‘het motto.’ We zien dat dit vaak gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Het nemen van regie gaat immers niet vanzelf. Zo ervaren medewerkers wel een probleem met werkdruk, maar verwachten in eerste instantie toch vooral van de organisatie dat zij er iets aan doen. Hoe kom je toch tot inzicht in het eigen vermogen dat het noodzakelijk is om er iets aan te doen? Een ervaring uit de praktijk.
Sinds 1 januari 2015 geldt voor nieuwe arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd dat een relatie- en concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst zelf moet staan. Dat is anders bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, zowel voor als na invoering van de Wwz. Daarover oordeelde de Hoge Raad op 3 maart 2017.
Scholen gaan richting 2020 veel meer sturen op verzuim. Dat hebben de vier grote Nederlandse gemeenten begin februari afgesproken met de scholen. Als een kind een paar keer niet op school is geweest, wordt dat beter geregistreerd en er wordt gevraagd hoe dat kan. Jeugdzorg, jeugdartsen en leerplichtambtenaren gaan tegelijkertijd beter samenwerken om te voorkomen dat kinderen thuis blijven zitten. Het bedrijfsleven kan een voorbeeld nemen aan deze integrale aanpak om ziekteverzuim te voorkomen.
Een organisatiestrategie geeft aan op welke wijze je als bedrijf van plan bent bepaalde doelen te realiseren. Vaak leidt de organisatiestrategie een betrekkelijk geïsoleerd leven: die is vooral bij leidinggevenden en directie bekend. Terwijl een organisatiestrategie pas echt kans van slagen heeft als die leeft in alle lagen van de organisatie.
Eind 2018 verschijnen de eerste krantenkoppen met miljoenenboetes. In 2019 worden het wekelijkse krantenkoppen. En in 2020 dempt men de put, maar welk kalf is verdronken?
“Meer dan 50% van de succesvol afgestudeerden zijn vrouwen, in de top is maar ca 5% vrouwen te vinden. Dit land is bezig met de grootste kapitaalvernietiging in de geschiedenis,” aldus onderzoeksjournalist en vm hoogleraar Jeroen Smit. Wat weten we en wat gebeurt er al om zaken te verbeteren en kapitaalvernietiging te voorkomen?
Op woensdag 1 maart wordt voor de vijftiende keer de Nationale Complimenten Dag gehouden. De uitdaging is om die dag drie complimenten uit te delen in je omgeving. Dat is geen overbodige luxe, want als Nederlanders staan we bekend als een kritisch volk. We zien en benoemen eerder wat er misgaat of beter kan. Dit terwijl het geven van complimenten een cruciale vaardigheid voor moderne ondernemers en leiders is. Maar hoe doe je dat precies? 5 tips
Wij hebben allemaal zo onze heilige huisjes. Jeroen Busscher schopt ze met liefde voor ons om.
Retaildeskundigen stellen dat winkelketens te laat zijn gaan inspelen op de behoefte van klanten om (ook) online te kunnen kopen. Als formule alleen fysieke winkels hebben lijkt niet meer van deze tijd. Klanten willen niet langer op één en dezelfde manier benaderd en behandeld worden. Individuele voorkeuren worden steeds belangrijker. Vraag ik me toch af hoe lang het nog duurt voor deze trend overslaat naar het onderwijs? Wanneer gaan studenten zich massaal terugtrekken uit de gebouwen waar onderwijs wordt verzorgd?
Het bedrijf overweegt om het pensioen van zijn werknemers te veranderen: van een gegarandeerde middelloonregeling naar een beschikbare premieregeling in beleggingen. Na uitgebreid overleg met de werknemers wordt besloten om te kijken of het mogelijk is om de pensioenregeling te wijzigen. Als HR-professional weet je dat de pensioenregeling een belangrijk onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden. Het doorvoeren van zo’n wijziging is gebonden aan allerlei wet- en regelgeving. Wat komt de werkgever allemaal tegen? En hoe kun je hierbij adviseren?