De Raad van State heeft forse kritiek gepubliceerd op het wetsvoorstel waardoor werkgevers een compensatie ontvangen voor de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Gelet op deze kritiek en de kabinetsformatie is het onzeker of er een einde komt aan de praktijk waarbij werkgevers de transitievergoeding moeten dragen naast twee jaar loondoorbetaling en re-integratiekosten. Hoe hiermee om te gaan?
De Hoge Raad boog zich eind 2016 over een conflict tussen het pensioenfonds voor de flexbranche StiPP en Care4Care. Care4Care is een bedrijf dat zich bezighoudt met het leveren van medisch specialistisch personeel aan opdrachtgevers zoals ziekenhuizen en zorginstellingen.
In verkiezingstijd hopen partijen vaak op een ‘gamechanger’ die zorgt voor nieuwe dynamiek en inspiratie. Zo’n gamechanger is voor HR al langere tijd binnen handbereik. Namelijk in de vorm van moderne technologie: mobiele apps, Platform as a Service, virtuele leerplatforms, social media, HR-analyticssoftware. Zij kunnen HR ook in uw organisatie op een hoger plan brengen.
Een goede recruitmentsite zorgt voor een optimale candidate journey, applicant experience en tot de gewenste conversies. Hierna de kenmerken waar een recruitmentsite aan moet voldoen als optimaal instrument voor recruitment en employer branding.
Voor grote groepen in onze samenleving wordt financiële planning, op het gebied van hun inkomen na pensionering, onontbeerlijk. Toch is bijna niemand hier veel mee bezig, terwijl het zeker de moeite loont. Er komen namelijk steeds meer keuzemogelijkheden bij voor wat betreft pensioengelden die vrijkomen. Zo is er sinds kort de mogelijkheid om door te beleggen. Maar is dat wel een verstandige optie?
Enige tijd geleden kwam het kabinet met een voorstel voor de aanpak van het knelpunt rondom de transitievergoeding bij langdurig arbeidsongeschikten. Om het knelpunt aan te pakken zou de transitievergoeding in deze gevallen worden gecompenseerd. Daarnaast kwam het kabinet met een voorstel met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel. Wat staat hier precies in?
Er is geen beroepsgroep die door de jaren heen zo is veranderd als de HR-medewerker. Waar de afdeling personeelszaken voorheen bekend stond om het verwerken van administratie, is de rol van HR-afdeling verschoven naar een meer tactische en zelfs strategische adviseursrol. Om te kunnen voldoen aan die rol, moeten HR-medewerkers zich losmaken van de vertrouwde basis en tijd investeren om die nieuwe competenties te ontwikkelen.
Nu medewerkers van arbeidsorganisaties langer doorwerken ontstaan er nieuwe uitdagingen voor elke HRM-afdeling. Wat kunnen we doen om te zorgen dat de oudere medewerker gemotiveerd en inzetbaar zijn of haar werk kan blijven doen? Moeten we een regeling treffen of kunnen we beter de focus leggen op het individu en naar behoefte actie ondernemen?
Ontslag op staande voet is snel gegeven. Dat is voor werkgever en werknemer het begin van procedures waarbij de werkgever vaak aan het kortste eind trekt – in ieder geval financieel. Linksom of rechtsom eindigt de arbeidsovereenkomst desondanks meestal wel, maar dat heeft zijn prijs. Zo ervaart ook een Limburgs schoonmaakbedrijf.
Zelfredzaamheid en Eigen regie is zowel voor cliënten als voor medewerkers ‘het motto.’ We zien dat dit vaak gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Het nemen van regie gaat immers niet vanzelf. Zo ervaren medewerkers wel een probleem met werkdruk, maar verwachten in eerste instantie toch vooral van de organisatie dat zij er iets aan doen. Hoe kom je toch tot inzicht in het eigen vermogen dat het noodzakelijk is om er iets aan te doen? Een ervaring uit de praktijk.