Aan het sluiten van beëindigingsregelingen gaat soms een behoorlijk lang onderhandelingsproces vooraf. Hierbij komt veel kijken. Wat te doen met bijvoorbeeld de ontslagvergoeding, de opzegtermijn, de uitbetaling van vakantiedagen, de overdracht van werk, eventuele concurrentiebedingen. In dit soort situaties helpt het om vooraf de eigen onderhandelingspositie goed te bepalen. Hoe sterk staat u in de onderhandelingen? Welke factoren zijn daarvoor bepalend? En hoe zorgt u ervoor dat u de best mogelijke deal sluit?
Is thuiswerken een recht (geworden)? Deze korte vraag kent een kort antwoord: nee. Thuiswerken is geen absoluut recht. Wél zijn uitzonderingen denkbaar en door corona zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan we ooit dachten.
Diversiteit is niet veel waard als we niet praten over de inclusie ervan - en inclusie begint met het leren kennen van elkaar en elkaars verschillen en sterke punten. Enkele voorbeelden hoe wij dit in onze organisatie proberen te bereiken.
De coronacrisis vraagt improvisatie en innovatievermogen van mensen in organisaties. Daardoor biedt het een goede gelegenheid om de wendbaarheid van de organisatie te onderzoeken. Dan gaat het niet enkel om de middelen waarmee is ingespeeld op de ontwikkelingen. Belangrijker is het om te kijken naar de effectiviteit van de maatregelen. De bevindingen uit een onderzoek onder HR-professionals.
HR-afdelingen hebben een steeds grotere rol in het aanjagen van verandering in de organisatie, maar hebben ze daar ook de skills voor in huis? AWVN heeft samen met de NVP gekeken naar de skills die de HR-professional van nu nodig heeft. In dit blog vier skills die onontbeerlijk zijn om het werk in een HR-team anno nu gedaan te krijgen.
Zeer regelmatig worden, in plaats van het bewandelen van de UWV- of ontbindingsroute, arbeidsovereenkomsten met wederzijds goedvinden beëindigd. Wat neem je, naast de 'formele bepalingen', zoals geheimhouding, de bedenktermijn en finale kwijting, nu allemaal op in zo’n beëindigingsovereenkomst?
Sinds een aantal jaren maakt HR-analytics binnen het HR-vakgebied een sterke opmars door. Dat is niet verwonderlijk omdat HR-analytics door evidence-based en data driven analyses zorgt voor een betere besluitvorming over HR-beleid en HR-interventies. Desondanks voelt nog niet iedere HR-professional zich vertrouwd met HR-analytics. Dat gaat toch over correlatie, causaliteit en regressieanalyses? Is dat niet meer iets voor analisten en econometristen?
Nog steeds worden vrouwen minder betaald dan mannen voor gelijk werk. Volgens het CBS is het verschil 4 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven. Met een loonkloofonderzoek en bijbehorende certificering wil Erasmus Q-Intelligence een einde maken aan beloningsdiscriminatie. “Bedrijven kunnen zo bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen.”
In navolging van diverse landen die wetgeving hebben ingevoerd om eerlijke beloning voor mannen en vrouwen na te streven, stelt nu ook de EU maatregelen voor om gelijke beloning voor vergelijkbare werkzaamheden te waarborgen.
Onlangs werd er weer een interessante uitspraak gepubliceerd die betrekking had op 'corona op de werkvloer'. De zoveelste in de reeks covid-19 gerelateerde ontslag op staande voet en ontbindingsprocedures. Ik zet er hier paar op een rij die óf de wenkbrauwen mogelijk doen laten fronzen óf een glimlach op het gezicht doen verschijnen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling