Je agenda zit vol. Iedereen heeft iets van je nodig en jij bent vooral druk met proberen daar invulling aan te geven. Je weet af en toe van voren niet meer of je van achteren nog leeft. Aan het einde van de week ben je moe terwijl je je afvraagt: ’Wat heb ik nu eigenlijk gedaan deze week? Ben ik wel bezig met de dingen die er echt toe doen?’.
Enkele dagen voor het bereiken van haar vijfenzeventigste verjaardag kondigde Prinses Beatrix haar troonsafstand aan. Hoewel onze voormalige vorstin reeds tien jaar de officiële pensioengerechtigde leeftijd voorbij was, kwam dit bericht voor velen toch als een echte verrassing. De grote golf van waardering die sindsdien te horen is uit vrijwel alle delen van de Nederlandse bevolking onderstreept dit.
De kantonrechter in Almelo heeft op 9 april jl. een opvallende uitspraak gedaan met mogelijk grote gevolgen voor het fenomeen payrolling door te oordelen dat de relatie tussen payrollbedrijf SDWE en de medewerker niet als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd kon worden. De casus was als volgt.
De meeste managers hebben te veel werk op hun bord. Jij waarschijnlijk ook. Dit hoort op zich wel bij de functie, toch blijft het vaak een lastige klus om die hoeveelheid taken te verstouwen. En laten liggen is geen optie, want je weet dat je dit later dubbel en dwars weer terugkrijgt. Dus dan ga je toch maar weer aan de slag. Je doet van alles een beetje, houdt zo alle ballen in de lucht en werkt consequent te lange dagen.
HR gaat over mensen. En de mensen die in HR werken hebben ook bijna altijd iets met mensen. Als gevolg daarvan zien we dat in de praktijk nog al eens verbaasd wordt gekeken – en met de nodige scepsis ook – naar de mogelijke rol van expertsystemen in dit vakgebied. In mijn optiek is dit een gevolg van niet kennen, niet holistisch denken en teveel vasthouden aan de gangbare, maar o zo versnipperde methodes en leveranciers. Een krachtig top down-beleid richting HR - om integraal, slim en snel te kunnen werken, is in de meeste organisaties afwezig.
Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy (FP, onderdeel van de Washingon Post-groep, dus niet zo maar een onbeduidend blaadje) heeft onze minister Jeanine Hennis op de lijst van de 50 machtigste personen van de wereld gezet!*
De stofwolken rond het tot stand komen van het sociaal akkoord zijn inmiddels goeddeels verdwenen. Het is niet zeker dat alles uiteindelijk ook wet zal worden. Wel is het verstandig nu al rekening te houden met en te anticiperen op de mogelijke introductie in het BW van de verplichting van de werkgever om in een werknemer te investeren en voorzieningen te treffen voor toekomstige mobiliteit.
Dat wat financiën, logistiek, marketing en sales wel lukt, speelt HR nog niet klaar: een integrale aanpak in methodes, systemen en mensen. Het wordt simpelweg onvoldoende afgedwongen. Het kán namelijk wel allemaal.
Onlangs is er met veel bombarie en enthousiasme een Sociaal Akkoord gepresenteerd. Het opvallende was dat de ‘sociale partners’ (hoezo partners? Ze staan zo ongeveer lijnrecht tegenover elkaar) vele weken nodig hadden om tot dit akkoord te komen en dat Rutte c.s. het binnen een half uur eens waren.
Wie bevlogen is, heeft passie voor zijn werk, zit regelmatig in een flow en werkt met plezier. Bevlogen mensen voelen zich beter een gelukkiger en zijn ook nog eens productiever. Grote kans dat jij je hier als manager, ondernemer of professional in herkent.