Veel drukbezette managers en ondernemers ergeren zich aan medewerkers die zo vaak binnenvallen met onbenullige of overbodige vragen, dat ze niet aan hun eigen werk toekomen. Het is iets wat ik veel hoor van de professionals die ik begeleid. Dat schijnbare gebrek aan kennis of daadkracht bij hun medewerkers is hen een doorn in het oog. Toch ligt de sleutel naar meer zelfstandig werken door je medewerkers voor het oprapen.
De pensioenregeling voorziet in het levensonderhoud van een werknemer na de pensioendatum en zorgt voor zekerheid in geval van overlijden en arbeidsongeschiktheid tijdens het dienstverband. Pensioen is daarmee een belangrijke arbeidsvoorwaarde en tevens een kostbare arbeidsvoorwaarde.
Bijna alle hoger opgeleide professionals die ik ken zijn talentvolle, ambitieuze mensen die zich graag met passie inzetten voor hun functie en organisatie. De realiteit leert echter dat veel professionals ergens ‘vastlopen’ als ze zo rond de dertig of veertig zijn.
Ontwikkelvraagstukken van medewerkers of leidinggevenden zijn er in vele variaties. Elke situatie, elke persoon en elke aanleiding voor ontwikkeling is weer anders.
Het simpele gegeven dat mensen hun leven lang bij één organisatie werken is nu wel voorbij. De ingezette flexibilisering van arbeidsrelaties is ingezet en zal de komende jaren alleen maar groter worden. Dat heeft op allerlei fronten impact en zeker op de professional (de medewerkers) zelf. Door al dat geschuif ontstaat er namelijk een zeer onoverzichtelijk landschap van plukjes data over het arbeidsverleden van iedere professional.
Een werknemer is op staande voet ontslagen omdat hij een beker lauwe koffie in het gezicht van een collega heeft gegooid. De werknemer is eerder gewaarschuwd voor agressief gedrag ten opzichte van collega’s.
De huidige arbeidsmarkt staat onder druk, althans voor de werkzoekenden. Op de dag van het schrijven van dit artikel stond de teller op 726.165 werklozen in Nederland! Dat is 8,8% van de huidige beroepsbevolking. Dat is meer dan twee maal zoveel werklozen dan in 2007 en bijna drie maal zoveel als in 2001. Onder die ruim 700.000 werklozen zijn 100.000 vacatures te verdelen. De gemiddelde tijd die het iemand kost om een baan te vinden is dan ook zes maanden en als je 50+ bent, kun je gemiddeld op acht maanden rekenen.
Een directeur pleegt fraude bij de aanvraag voor een hypotheek door een gefingeerd dienstverband van zijn echtgenote bij een samenwerkende onderneming als inkomstenbron op te voeren. De werkgever vindt het ontoelaatbaar dat een strafbaar feit is gepleegd waarbij een zakelijke relatie is betrokken. Bovendien heeft de directeur zich hiermee in een chantabele positie geplaatst. De rechter wordt verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een dringende reden.
Een veel voorkomend thema dat ik hoor van cliënten is dat ze het lastig vinden om (belangrijke) keuzes te maken. We leven in een wereld waar heel veel mogelijk is en eigenlijk kunnen we kiezen wat we willen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar het brengt ook ‘keuzestress’ met zich mee als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Veel werknemers kiezen er bewust voor om niet thuis achter de geraniums te gaan zitten maar geheel of gedeeltelijk te blijven doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze keuze kan ingegeven zijn door een economische noodzaak omdat werknemers onvoldoende pensioen ontvangen om van rond te komen maar even zo vaak vinden werknemers het prettig een doel hebben om voor te leven en hun brede ervaring en kennis en kunde over te dragen aan jongere generaties.