De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 6 februari 2012 de Nederlandse Staat aansprakelijk gehouden voor het niet tijdig implementeren van Europese regelgeving over opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte. Een werkgever in de transportsector heeft op basis van de toenmalige wetgeving de vakantiedagenopbouw van een arbeidsongeschikte werknemer berekend over de laatste 6 maanden van zijn ziekte.
De sanctie op het niet naleven van redelijke voorschriften omtrent controle bij ziekteverzuim is de opschorting van het loon. Bijzondere omstandigheden zoals het lopen van marathons en verbouwingswerkzaamheden aan het eigen huis kunnen tot een ontslag op staande voet leiden.
Het jaar 2013 kan met recht het jaar van de payrolling rechtszaken worden genoemd. Of deze betiteling als een eer opgevat kan worden voor het fenomeen payrolling is maar zeer de vraag.
De personeelsafdeling is het afgelopen decennium met een vijfde gekrompen. Volgens onderzoeker Berenschot ‘past dit in de trend dat medewerkers en managers zelf meer verantwoordelijk worden voor personeelsvraagstukken’. Zou het werkelijk? Van die ‘trend’ is in de praktijk vaak nog niet zo veel terug te zien. Wél dat er de afgelopen jaren ook op het aantal HR-medewerkers flink is bezuinigd.
Een organisatie wordt bepaald door zijn leider(s). Wie zou zich Virgin kunnen voorstellen zonder Branson, of Dyson zonder Dyson? Toch is een organisatie meer dan alleen zijn leider: Apple is met succes en zonder veel imagoschade overgegaan naar Tim Cook. .
Het verzuimpercentage van een logistiek medewerker lag reeds tien jaar ruim boven het gemiddelde bij werkgever. De recente ziektepercentages betroffen maar liefst 36% (2011, 40% (2012) en 26% (2013). De oorzaak van de uitval was steeds verschillend. Voor de werkgever was de maat vol en zij verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Talent zus, talent zo……. De term ‘talent’ wordt als gevolg van schaarste aan hoogopgeleid personeel en vergrijzing op de arbeidsmarkt steeds vaker gebruikt. Talentmanagement staat hoog op de agenda van menig organisatie. Maar wat is talent nu precies? En hoe kunnen organisaties talent effectief stimuleren?
De wens tot wijziging van pensioenregelingen is aan de orde van de dag. Enkele jaren geleden was dat ook het geval bij werkgever ECN, zo blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad. ECN wijzigde eenzijdig de pensioenregeling door toeslagen (indexatie) te staken. Het stoppen van toeslagverlening kan voor de ex-werknemers van ECN, dus de gepensioneerden, veel geld schelen. Zij verzetten zich collectief tegen de wijziging en eisten handhaving van de oude pensioenregels met daarin een gegarandeerde indexatie.
In de miljoenennota 2014 staat dat "de groeiende tweedeling tussen mensen met een vast en een flexibel contract wordt bestreden". In deze tweedeling blijkt onder andere de hypotheekverstrekking een berg waar zelfs Atlas niet overheen komt. Voor sommige pensioenverzekeringen en een AOV moet je een medische keuring ondergaan. Waarom dan niet bij een hypotheek in plaats van te vragen naar een vast contract, ook overstappen op een keuring, een 'loopbaankeuring'?
Young Professionals hebben steeds minder de drang naar een vast dienstverband en kiezen liever voor vrijheid. Een levenslange carrière binnen één organisatie is al lang verleden tijd en jongeren die hun hele carrièrepad vooraf uitstippelen, behoren inmiddels ook tot het verleden. Organisaties blijven nog te veel hangen in de ouderwetse gedachte van de gezagsverhouding werkgever-werknemer. Waarom presenteren werkgevers zich niet als opdrachtgever?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling