Op grond van de ketenregeling uit het huidige artikel 7:668a BW wordt een vierde opeenvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangemerkt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Maar geldt dit ook voor een arbeidsovereenkomst die met toestemming van de betreffende werknemer in duur verlengd wordt voordat deze is geëindigd? Een voorzieningenrechter bij de rechtbank Noord-Nederland heeft zich hier recent over uitgelaten.
Hoe is het gesteld met het engagement van de werknemers in onze bedrijven? De cijfers tonen niet een heel opbeurend beeld. Uit wereldwijk onderzoek* blijkt dat 1 op de 5 medewerkers emotioneel is afgehaakt bij de eigen organisatie. Dus geen betrokkenheid, geen verbondenheid, geen ontwikkeling, groei en dus rendement. In dit artikel 3 gouden tips over hoe u mensen weer verbonden krijgt, met elkaar, met de manager en met de organisatie.
De maandelijkse HR-rapportage bij Capgemini omvat zo’n veertig pagina’s. Toch dacht HR-adviseur Angela van den Hoek dat er meer uit te halen viel. Om dat aan te tonen, voerde zij als pilotproject een HR-analyse uit naar de kans op verloop.
Al enige jaren wordt de top 5 van HR-prioriteiten gedomineerd door dezelfde topics: strategische personeelsplanning, duurzame inzetbaarheid, talentmanagement, leiderschap, flexibele arbeidsrelaties. Steevast is het voor HR-professionals de grote uitdaging om hun (middel)lange termijn doelstellingen op deze terreinen te combineren met korte termijn ‘noodmaatregelen’.
HRM kan zijn potentieel als strategische partner uitbreiden door een intelligentere benadering van HR-gegevens en zakelijke data met de resultaten van de engagementsstudie. Door de resultaten van het engagementsonderzoek in een bredere aanpak te combineren met andere beschikbare data waarover HR beschikt, zoals; verzuim, opleiding, promotie, evaluatie, omzetgegevens, klantentevredenheid, verkoopcijfers, productiecijfers, etc., kan HR een actiegerichte database creëren voor het hele bedrijf.
Het vertrouwen in de economie neemt iets toe. Toch zien de mensen hun eigen situatie minder zonnig in, aldus een recente peiling van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau. Dat is niet zo vreemd: de werkloosheid is met 7,3 procent de hoogste sinds 1995 en de stijging zal naar verwachting nog wel even doorzetten. Ondanks de positieve economische geluiden zoeken bedrijven nog steeds naar mogelijkheden om overhead te verminderen. Het mes zetten in onnodige administratieve handelingen kan besparingen opleveren zonder veel bloedvergieten.
Onboarding is een combinatie van de introductie en het leerproces dat een werknemer in pakweg de eerste 90 dagen doormaakt. Onboarding is een ondergeschoven kind bij de komst van nieuwe medewerkers. Vooral bij hoger opgeleiden schiet dit er vaak bij in. Wanneer je dit goed doet zijn nieuwkomers sneller productief, meer betrokken en blijven ze langer bij je organisatie. Onboarding kost tijd, maar die verdient zich dubbel en dwars terug.
In je werk is het belangrijk dat je de doelen haalt die belangrijk zijn voor het bedrijf. In een beetje commercieel bedrijf moet je je targets halen. Ook in minder commerciële organisaties en zelfs binnen de overheid is het halen van concrete doelen essentieel. Niets mis mee zul je zeggen.
Een werknemer tekent op het kantoor bij de onderneming waar hij werkzaamheden moet gaan verrichten een arbeidsovereenkomst met de payrollorganisatie die hem uit gaat lenen. Het loon van de werknemer wordt niet betaald zodat hij een procedure start tegen zowel de payrollorganisatie als de inlener. De kantonrechter oordeelt in een vervolgprocedure of de relatie tussen werknemer en inlener als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd moet worden.
Een trambestuurder bij het Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) hangt als grap op kantoor een pluche speelgoed aap op aan een ventilatierooster. Met een touwtje om de nek en het woord ‘Next’ op de buik bungelt de aap pal voor de kamers van de leidinggevenden. Een leidinggevende doet melding van het incident en zegt zich bedreigd en geïntimideerd te voelen.