Steeds meer organisaties kiezen ervoor zelf het voortouw te nemen bij verzuimbegeleiding. Met de leidinggevenden in de hoofdrol. Zij krijgen de regie bij de verzuimaanpak van hun medewerkers, en van medewerkers wordt verwacht dat ze verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid nemen. Die aanpak kan gunstige effecten hebben op de onderlinge betrokkenheid in teams, het verzuimgedrag en de verzuimcijfers. Als iedereen goed in z’n rol zit tenminste.
Hoge werklast hoeft niet per se negatief te zijn, mits werknemers voldoende regelmogelijkheden hebben omtrent het inrichten van het werk en zich bewust zijn van het belang van de balans tussen inspanning ontspanning, werk en privé.
Strategische personeelsplanning staat hoog op de HR agenda. Toch komt het in de praktijk lastig van de grond. Organisaties starten te snel met het uitvoeren van SPP stappen. Ze gaan voorbij aan een goede voorbereiding. Juist in de voorfase ligt de sleutel voor succes. Dat begint met de vraag “waarom willen we strategische personeelsplanning?”
De trend is al jaren dat het ziekteverzuim stijgt tijdens de feestdagen. Dit jaar zal het verzuim waarschijnlijk nog hoger oplopen dan voorheen. Er komen namelijk verschillende cyclische factoren samen die elk zorgen voor meer ziektemeldingen. Zo ontstaat in 2014 de perfecte storm voor een hoog ziekteverzuim.
Scholing is het nieuwe toverwoord onder de Wet werk en zekerheid (WWZ). Vanaf 1 juli 2015 gaat de regeling omtrent arbeidsovereenkomst veranderen en kunt u alleen de arbeidsovereenkomst van uw medewerkers opzeggen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Het takenpakket van de HR-afdeling verandert voortdurend en ingrijpend. Wat betekenen die ontwikkelingen voor de toekomst van de HR-professional?
Stel dat je televisieabonnement 30procent van je huishoudbudget zou opslurpen en het zenderaanbod hetzelfde zou zijn als twintig jaar geleden. Wanneer zou je overstappen?
In 2040 is 27 procent van de Nederlanders 65 jaar of ouder. De netto-arbeidsparticipatie van personen van 50 tot 65 jaar is geleidelijk gestegen van 40 procent in 1996 tot 57 procent in 2009, maar nog laag. De overgrote meerderheid van de werknemers stopt eerder met werken dan de officiële pensioengerechtigde leeftijd en veel oudere werknemers geven aan dat zij niet tot hun 65e of daarna willen of kunnen doorwerken.
Het aantal mensen met een burn-out is schrikbarend toegenomen de afgelopen jaren. Veel bedrijven spreken hier liever niet over, maar bij sommige bedrijven valt te horen dat het aantal burn-outs de afgelopen jaren verdubbeld is. Een Belgische HR manager vertelde ons dat zijn topmanagement burn-out tot voor kort als collateral damage zag. Zag, want in België heeft de regering per 1 september wetgeving ingevoerd die de bedrijven verantwoordelijk maakt voor onder meer burn-out preventie. In dezelfde maand vroeg hetzelfde topmanagement de HR manager om een voorstel te maken hoe burn-out te voorkomen.
Vanaf 1 juli 2015 zal de ontslagwetgeving flink gaan veranderen met als doelstelling de flexibilisering van de arbeidsmarkt te verbeteren. Met name beoogt de regeling hierdoor het aantal vaste contracten te laten groeien. Door de vergoeding wettelijk te maximeren tot € 75.000 en deze vergoeding te verbinden aan transitiebudget beoogt de wetgever dit doel te bereiken. Voor de meerderheid van de werknemers zal deze regeling overzienbare gevolgen hebben, hoewel nog maar te bezien valt wat onder transitiebudget zal blijken te vallen. De kwetsbare groep zal wel het hoger opgeleide (en vaak goed betaalde) bedrijfskader blijken te zijn.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling