Een oer-Nederlands gezegde is dat de waarheid in het midden ligt. En met die nadruk op het midden wordt dan indirect verwezen naar de uiteinden waar de waarheid dus níet ligt. Maar waarom zeggen we dat eigenlijk – dat de waarheid in het midden ligt?
Om aandacht te vestigen op stress en de manier waarop werknemers met stress omgaan organiseerde de overheid afgelopen maand de ‘Week van de Werkstress’. Goedbedoeld, maar niet zo effectief. Werkstress zelf is namelijk niet het probleem. Wat wel? Verkeerd omgaan met stress.
Werkgevers zijn op grond van artikel 7:629 lid 1 BW verplicht minimaal 70% van het loon door te betalen gedurende de eerste twee ziektejaren van een werknemer. Het kan zijn dat een werknemer naast het vaste maandloon ook doorbetaling van provisie en overwerk vordert. Aangezien u als werkgever het liefst zo min mogelijk geld kwijt bent aan uw zieke werknemer kan een (extra) kostenpost als deze vervelend zijn.
Het moment is eindelijk daar: vanaf 1 januari 2015 moeten alle werkgevers overstappen op de werkkostenregeling (WKR). Dit betekent het einde van de fietsregeling zoals we die kennen. De protesten waren de afgelopen maanden niet van de lucht. De ‘fiets van de zaak’ is immers onverminderd populair. Toch is het gemor voorbarig. Het doek valt namelijk nog lang niet voor de fiscaal voordelige fiets. Sterker nog: de WKR biedt juist kansen voor een fietsplan op maat.
Pesten op het schoolplein, op de werkvloer, in het verzorgingshuis is van alle tijden. Dat wil niet zeggen dat het geaccepteerd moet worden of ‘normaal’ is.
Na verschillende buitenlandse (ernst) missies en inmiddels wat jaren verder weet ik nu zeker dat ik wil gaan studeren. Maar wat? Na een uitgebreide zoektocht ben ik uitgekomen bij HRM. Hier komen mijn sociale en economische interesses samen met mijn communicatieve achtergrond. Tijdens de zoektocht ben ik erg geïnteresseerd geraakt in talentmanagement versus bedrijfseconomie. Ik ben vanaf heden een enthousiaste HRM-student!
Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet, Wet werk en zekerheid. Volgend jaar gaat er heel wat veranderen op het gebied van wet- en regelgeving, op terreinen waar HR-professionals traditioneel hun handen aan vol hebben.
De overheid heeft besloten dat de thuiszorg niet langer vanuit de rijksoverheid, maar door gemeenten wordt uitgevoerd. Bij veel gemeenten gebeurt dit via integrale wijkteams. De vraag rijst of zij de planning van thuiszorgmedewerkers goed kunnen regelen. Wijkteams die dit slim aanpakken, kunnen echter veel efficiënter werken dan voorheen mogelijk was. Dat verbetert de werkvreugde voor de zorgverleners en de kwaliteit voor patiënten en cliënten.
Het lijkt haast het nieuwe ‘buzzword’ in de HR wereld; HR analytics. Vorige week op de klantendag van een HR en Payroll leverancier was de ‘Analytics’ stand een druk bezochte kraam. Vele bezoekers wilde daar meer van weten. Zo hoorde ik gisterochtend op radio 1 een interview met Sander Klous, Nederlands enige hoogleraar Bigdata. Of voor de volledigheid: hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society. Kortom Big data is hot en ook in HR groeit het besef dat onze Personeelsinformatie systemen waardevolle informatie bevatten.
Onze grote buren nemen hun ambitie om meer balans te ontwikkelen in de top van hun bedrijven serieus. Er is een akkoord bereikt over de invoering van een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling