Toen ik begon met werken, was er nog geen e-mail binnen de organisatie. Wij verzonden documenten in grote gele mappen. A3-formaat met daarop in dikke letters 'intern'. Daaronder rechthoekige vlakken – zo groot als een creditcard – waarop je met een viltstift de naam en afdeling van de geadresseerde kon schrijven.
De komende aanpassingen van het ontslagrecht moeten het stelsel eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar voor werkgevers maken. Bovendien moet het meer worden gericht op het vinden van een nieuwe baan. Mooie woorden, maar er komt bar weinig van terecht.
HR staat onder druk. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2014-2015 van Raet. Het onderzoek laat zien dat bestuurders een strategische adviesrol van HR verwachten. Toch geeft een op de vijf bestuurders de strategische adviesrol een onvoldoende. Waarom heeft HR soms moeite zich op het hoogste niveau met de business te verbinden? En wat zijn hiervan de gevolgen?
Als leidinggevende heb je slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot je beschikking en een altijd toenemende hoeveelheid taken die je dient af te ronden. De week is gevuld met vergaderingen, telefoongesprekken, crisissen, afspraken en administratieve bezigheden. Vaak onderschatten we de tijd die het kost om een taak uit te voeren en overschatten we onze eigen productiviteit. Waar gaat het mis? Hoe houd je alle ballen in de lucht? Wat kun je doen om het belangrijke te beschermen ten opzichte van het urgente?
Per 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Deze wet Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen. Aldus de regering. Klinkt goed. Maar gaat de wet het gewenste resultaat opleveren?
Het is niet gemakkelijk je baan te verliezen. Je raakt in een carrousel van emoties vanaf het moment dat je verneemt dat de organisatie waar je werkt in zwaar weer verkeert en dat maatregelen nodig zijn. Daarna kom je in een proces waarin je moet afwachten. Wat gaat men doen? Gaan er functies verdwijnen of verminderen en zo ja, zit jouw functie daarbij? Of gaan je vaste maatjes het veld moeten ruimen? Het is een proces waarin je ‘out of control’ bent, het overkomt je, je moet er door heen. Je bent afhankelijk. En ondanks je emoties en de effecten die de maatregelen op je hebben, probeer je er het beste van te maken.
De rechter in Utrecht heeft op 30 december 2014 geoordeeld dat de collectieve acties bij Brink's doorgang mochten vinden. Brink's is een bedrijf dat er onder andere voor zorgt dat geldautomaten worden bijgevuld, met name die van de Rabobank. Inmiddels was al 30% van de geldautomaten van Rabobank leeg.
Afgelopen maandagavond heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat de bovengrens van de bezoldiging van topfunctionarissen wordt vastgesteld op 100% van een ministersalaris (in plaats van 130%). Dat maximum zal in 2015 € 178.000,-- bruto bedragen en zal jaarlijks worden geactualiseerd. In dit salaris zit begrepen: (1) het salaris, de vakantie-uitkering en de eindejaarsuitkering, (2) de onkostenvergoeding en (3) de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie.
en dan zorgen dat het zo blijft……. Om u een ellenlang betoog te besparen ga ik hier niet in op de definitie, kenmerken en oorzaken van sociale veiligheid – die staan te lezen in diverse eerdere publicaties – maar ga rechtstreeks naar de oplossing: de 3-trapsraket. Één waarschuwing vooraf: het creëren van sociale veiligheid vereist sociale veiligheid. Zodra u echter begint komt u in een opwaartse spiraal terecht waardoor het steeds eenvoudiger en prettiger wordt om de sociale veiligheid te bevorderen en te behouden.
Hoe pak je de talentcrisis die de Nederlandse economie steeds meer in haar greep krijgt aan? Hieronder een serie aanbevelingen voor de (semi-)overheid en het bedrijfsleven. Het advies is gebaseerd op de Global Skills Index 2014, waaruit blijkt dat de wereldwijde talentcrisis zich verder verdiept. Dat komt onder meer omdat economische groei steeds meer druk legt op de markt voor geschoolde arbeidskrachten. Zo is er in Nederland een oplopend tekort aan professionals in innovatieve groeisectoren zoals high-tech en ICT.