Met nog maar een paar weken te gaan voordat het nieuwe kalenderjaar begint, wordt het tijd om over goede voornemens na te denken. Mijn goede voornemen? Het standaard CV beoordelen op wat het echt is; niets meer dan een stukje papier met daarop een opsomming van werkervaring uit het verleden.
Het einde van het jaar nadert en dat is voor velen een moment om stil te staan en terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat is goed gegaan? Wat is niet goed gegaan? Wat had ik beter kunnen doen en welke lessen kan ik daar uit trekken? Zelfreflectie, wellicht met wat hulp van anderen, maakt dat je het volgende jaar weer beter begint dan het afgelopen jaar. Terugkijkend naar het afgelopen jaar kan ik vele punten noemen die me bij zijn gebleven. Een daarvan is de wederopstanding van de BGL en latere omdoping tot DBA waarin is aangekondigd dat de verklaring arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt.
Een goede probleemdefinitie, een grondige analyse van de huidige situatie, meten is weten; het zijn allemaal essentiële onderdelen binnen een HR-project. Toch krijgen ze te vaak niet de aandacht die ze verdienen. Veel projectmanagementmethodes focussen te snel op de gewenste situatie en slaan belangrijke stappen over.
Jarenlang werd er in recruitment kringen een beetje neergekeken op proactieve in-house recruitment. De rol van recruiter werd regelmatig vervuld door externe recruitment professionals en -bureaus, vaak omdat interne HR-afdelingen al genoeg te doen hebben zonder zich druk te hoeven maken om het zoeken naar geschikte kandidaten. Als gevolg werd de verantwoordelijkheid voor het aantrekken van nieuw personeel gedeeld door interne recruiters, de advertising afdeling en externe recruitment bureaus.
De nieuwste Fortune-lijst met de vijftig grootste leiders ter wereld bestaat uit een aantal ‘uitzonderlijke mannen en vrouwen die het zakenleven, de overheid, charitatieve instellingen en nog veel meer transformeren’. Stuk voor stuk dynamische creatievelingen die in hun branche of functie voor enorme uitdagingen staan, maar ook bewezen hebben zeer succesvolle leiders te zijn.
Alleen zij die onder een steen hebben geleefd, hebben de enorme verandering in de samenleving gemist, veroorzaakt door de digitale transformatie. Alles is veranderd. Van de manier waarop je een pizza bestelt tot aan het beheren van een complete supply chain. Er zijn tal van nieuwe businessmodellen en manieren van werken ontstaan.
Het Ministerie van Sociale Zaken zet dezer dagen juridisch de puntjes op de i van een wetsvoorstel voor de payroll-sector. Wordt de nieuwe wet werkelijkheid dan heeft deze ingrijpende gevolgen voor de bijna 200.000 mensen die via payrolling werk hebben. Voor 50-plussers en lageropgeleiden die nu (te lang) aan de kant staan, wordt bovendien een begaanbare weg naar de arbeidsmarkt afgesloten. Voor hen lijkt baanzekerheid straks verder weg dan ooit.
Hoe voorkom je dat medewerkers hun problemen steeds bij jou parkeren? Wat is ervoor nodig om hen zélf hun taken goed te laten uitvoeren? Welke stappen kun jij zetten om tijd vrij te maken voor je verantwoordelijkheden als leidinggevende? Wees als leider beducht op medewerkers die een 'aap' op je schouder parkeren. Hieronder staan een aantal adviezen om die beesten te laten waar ze horen.
Veel bedrijven sluiten ten behoeve van hun bestuurders een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af of nemen de premie voor hun rekening. Deze verzekering dekt het aansprakelijkheidsrisico af dat de bestuurders in het kader van de uitoefening van hun bestuurdersfunctie lopen. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de vergoeding dan wel verstrekking van een dergelijke verzekering belast loon vormt voor de bestuurder / commissaris.
De aansprakelijkheid van de werkgever reikt ver. Zo is de werkgever vrij snel aansprakelijk wanneer een werknemer in de uitoefening van zijn werk schade lijdt. Ook is de werkgever aansprakelijk voor de schade die zijn klanten lijden door handelingen van het personeel. Zelfs wanneer deze schade het gevolg is van mishandeling door een werknemer, zo blijkt uit de volgende casus.