Mijn eerste reactie bij het teruglezen van de titel is. Wiens verantwoordelijkheid is dat? Moeten we nu echt als werkgever die moeders leren hoe ze werk en privé goed kunnen afstemmen?
Wanneer een onderneming personeel inleent van een derde, kan de inlener door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld voor door de uitlener (de derde) terzake van de uitgeleende arbeidskrachten verschuldigde belastingen en premies (zogenaamde ‘inlenersaansprakelijkheid’). Een vergelijkbaar aansprakelijkheidsrisico doet zich ook voor bij aanneming van werk. Als de uitvoering van een werk (deels) aan een derde wordt uitbesteed, kan de opdrachtgever in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld voor door de (onder)aannemer onbetaald gelaten belastingen en premies (zogenaamde ‘ketenaansprakelijkheid’).
De afgelopen 5-10 jaar zijn er veel kinderopvangorganisaties geweest die naast hun core business (kinderen opvangen) allerlei extra diensten hebben aangeboden.
Een receptioniste van het Leger des Heils werd wegens verschillende lichamelijke en psychische klachten volledig arbeidsongeschikt. Toen haar werkgever na twee jaar loondoorbetaling en een jaar loonsanctie geen aanstalten maakte om het dienstverband te beëindigen, verzocht zij de kantonrechter zelf om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De receptioniste maakte daarbij aanspraak op de transitievergoeding alsmede een billijke vergoeding.
Het aantal oudere werknemers neemt al jaren in rap tempo toe. De pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog en de gemiddelde leeftijd binnen bedrijven stijgt. Het aantal verschillende generaties binnen organisaties is groter dan ooit en voor 18 procent van de HR-professionals reden genoeg om het komende jaar daar op voor te sorteren en in kaart brengen waar op verschillende afdelingen behoefte aan is. Organisaties bereiden zich nu voor op Generatie Y, terwijl zij al bezig zouden moeten zijn met een nieuwe generatie.
‘Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van onze organisatie’. Een veelgehoord credo. Want zonder mensen en zonder hun inzet is er geen product of dienst en is er dus geen omzet. In de praktijk pakt dit vaak anders uit. Managers nemen beslissingen op basis van financiële, commerciële en operationele analyses. De impact op mensen komt vaak op het tweede plan. Hoe komt dat dan? Voelt vooral HR zich verantwoordelijk voor de mensen in de organisatie? Wij geloven van niet.
De regelmatige lezer van mijn blogs weet dat ik mij de afgelopen zes jaren regelmatig heb bezig gehouden met de werkkostenregeling. Seminars, congressen, publicaties... op vele manieren heb ik, en met mij veel meer ADP-collega’s en andere sprekers, de zin en de onzin van de WKR proberen uit te leggen. Ik ga nu niet verkondigen dat het geen zin heeft gehad. Want u als lezer bent natuurlijk al helemaal WKR! Maar dat geldt niet voor iedereen.
‘Ik wens je veel personeel’ is een oud gezegde uit het Midden-Oosten die niet aardig bedoeld is. Uitdagingen rondom personeel zijn van alle tijden en een goed HR-beleid is cruciaal voor het succes van een organisatie. Je medewerkers maken immers je bedrijf. Anno 2016 is een van de grootste uitdagingen voor HR-professionals het transformeren naar een netwerkorganisatie.
Als een arbeidsovereenkomst, die ten minste 24 maanden heeft geduurd, op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, is doorgaans een transitievergoeding verschuldigd.
Ik kan me helemaal verliezen in de website Ted.com. Van presentaties over natuurkunde klik ik door naar statistiek en het onderwaterleven. Niet omdat die onderwerpen me nu zo interesseren, het zijn de sprekers zelf die me enorm boeien. Hun stemgebruik, een vleugje humor, de manier waarop ze zich over het podium bewegen – waar ze het ook over hebben, hun passie straalt ervanaf. Ik hang aan hun lippen en ben niet de enige. Elke video op de site kan rekenen op honderdduizenden views. Jammer alleen, dat deze bevlogenheid vaak niet is terug te zien bij trainers van een ICT-cursus.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling