In de Wet werk en zekerheid is bepaald dat een transitievergoeding door de werkgever betaald dient te worden als hij afscheid wil nemen van een werknemer. Dit geldt ook als de reden voor beëindiging de arbeidsongeschiktheid van de werknemer is. Voor werkgevers voelde dit als onrechtvaardig. De werkgever heeft immers al veel kosten gemaakt, zoals de loondoorbetaling en re-integratiekosten. Dit zorgde er ook voor dat het dienstverband juist niet beëindigd werd, maar slapend werd voortgezet.
Hoe zorg je dat je als HR je organisatie optimaal ondersteunt in tijden van grote veranderingen? Bob van Ierland vertelt over zijn aanpak bij PostNL: “Als je als manager krapte hebt en hoge nood om mensen te vinden, verwacht je van je HR business partner niet dat hij of zij om vijf uur zegt ‘Fijne avond, tot morgen!’.”
Geen gelukkige medewerkers? Dan ook geen gelukkige klanten. Het werkgeluk van medewerkers is een van de meest onderschatte onderdelen op de weg naar een betere klantbeleving. Welkom! vroeg docent Inge van der Putten van de opleiding ‘Werkgeluk’ aan de Fontys Hogeschool hoe je dat doet: medewerkers blij maken.
Hoe kun je met een modern belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid een aantrekkelijke werkgever zijn en ook de bedrijfsstrategie ondersteunen? Beloningsspecialist en docent HR Academy Esther Flipse legt aan de hand van vijf concrete voorbeelden uit hoe je dit efficiënt en effectief kunt toepassen.
Grote veranderingen staan op til in de energiesector. Nederlandse Gasunie wil die niet lijdzaam afwachten. Minder medewerkers met nieuwe kennis en vaardigheden zijn nodig om aan te haken bij een andere, duurzame, energiemarkt. Daarom werd een grondig programma voor duurzame inzetbaarheid bedacht door een groep medewerkers. Bijna twee jaar na de introductie maakt projectleider Annemiek Huizing alvast een balans op. 'We zitten nu middenin de olievlekwerking.'
Doorgaans roept het woord robot een negatief gevoel op bij werknemers op het moment dat aangekondigd wordt dat de organisatie ermee gaat werken. Dit is te verklaren doordat robots in het verleden werktaken hebben overgenomen en dit mensen hun baan heeft gekost. Hoe bereid je medewerkers in positieve zin voor op de komst van een gerobotiseerd proces in de organisatie?
Organisatieveranderingen zijn aan de orde van de dag. Een van de veel voorkomende gevolgen daarvan is dat rollen in de organisatie verschuiven. Medewerkers houden dezelfde functietitel maar krijgen heel andere taken dan ze gewend zijn. Zo krijgen leidinggevenden de rol van facilitator en ambassadeur, docenten die van coach en inhoudsdeskundigen worden netwerkers. Hoe help je hen te groeien in die nieuwe rol?
Sommige werknemers zijn om gezondheidsredenen genoodzaakt minder uren te gaan werken. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat zij ook recht hebben op een transitievergoeding voor de gedwongen urenvermindering.
De mismatch tussen vraag en aanbod wordt vertaald in ‘krapte op de arbeidsmarkt’. Krapte insinueert dat er meer vraag is dan aanbod, en dat daarmee de kous af is. Met zoveel variabelen in het spel, behoeft de arbeidsmarkt anno nu meer toelichting.
De eerste keer dat het Australische bedrijf Atlassian zich inschreef voor de Great Place to Work Awards, werd het direct eerste. Ook in 2018 werd het uitgeroepen tot Best Multinational Workplace in Nederland. Wat maakt het bedrijf nu zo’n goede werkgever? Zelf spreken ze over hun secret sauce of success. Ze delen hier hun best practices op het gebied van organisatiecultuur, -waarden en medewerkersbetrokkenheid.