1 juli is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Maar welke keuzes moet je als werkgever maken? En wanneer kun je het beste daarmee beginnen?
De werkgever of de werknemer die door opzet of schuld aan de andere partij een dringende reden heeft gegeven voor ontslag op staande voet is schadeplichtig. De schadeplichtige partij moet aan de andere partij de gefixeerde schadevergoeding betalen. Voor de berekening van de gefixeerde schadevergoeding moet de opzegtermijn worden genomen die de schadeplichtige partij eigenlijk in acht had moeten nemen.
Om bedrijfsrisico’s te beperken zijn een effectieve functiescheiding en controles essentieel – vooral binnen de HR- en salarisadministratie. Maar in de praktijk is dit lastig te organiseren. Vaak is namelijk een handvol medewerkers voor een breed takenpakket verantwoordelijk. Hoe pak je dit dan goed aan? HRM- en payrollspecialist Salure geeft hierop antwoord.
De initiatieven om verzuim te voorkomen missen vaak hun doel. Juist de kwetsbare groepen worden doorgaans niet bereikt. Hoe zorg je als organisatie wel voor een effectieve verzuimpreventie? Een online verzuimpreventieplatform kan hier een belangrijke rol in spelen.
Verzuim is een hardnekkig probleem voor veel werkgevers. Hoewel werknemers begin 2023 minder verzuimden dan in dezelfde periode in 2022, is het verzuimpercentage met 5,7% nog altijd hoger dan voorgaande jaren. Langdurig verzuim kun je niet altijd voorkomen, maar goede verzuimbegeleiding geeft wel meer kans op vlotte re-integratie. De stappen uit Wet verbetering poortwachter helpen je daarbij.
Vanaf de eerste dag dat een medewerker ziek is, begint voor de werkgever de loondoorbetalingsverplichting te lopen. Een zorgvuldige verwerking van de ziekmelding is dus essentieel. Om ziekmeldingen zoveel mogelijk op dezelfde manier af te handelen en misverstanden te voorkomen, moeten medewerkers weten waar, wanneer en hoe ze zich ziek moeten melden. De afspraken die je hierover maakt met je medewerkers, neem je op in het verzuimprotocol, ook wel verzuimreglement genoemd.
In een tijd van snelle veranderingen heb je als organisatie mensen nodig die daar vlot op kunnen inspelen. Met goed performance management schep je de juiste omstandigheden voor medewerkers om goed hun werk te kunnen en willen doen en flexibel inzetbaar te kunnen zijn. Het klassieke performancemanagementsysteem – de traditionele HR-cyclus van jaarlijks doelen stellen voor medewerkers met aan het eind van het jaar een beoordelingsgesprek – voldoet al jaren niet meer. Maar hoe ga je van beoordelen naar ontwikkelen?
Steeds meer mensen ervaren problemen door de stijgende kosten van levensonderhoud. De prestaties van medewerkers kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever doen om het welzijn van medewerkers in deze situatie te verbeteren?
Leiderschap betekent vaak de dingen doen die niemand anders wil doen. Denk aan gevoelige onderwerpen aansnijden, impopulaire beslissingen nemen, de verantwoordelijkheid nemen, een duidelijk pad uitstippelen in complexe omstandigheden of de status quo ter discussie stellen. Dit zijn niet de meest makkelijke (of leuke) taken, maar het goede nieuws is dat je jouw gedrag niet compleet hoeft te veranderen om productiever te worden; in de meeste gevallen zijn enkele kleine aanpassingen in je planning- en communicatiegewoontes al genoeg.
Een werknemer wil een maagverkleining ondergaan. Volgens de leidinggevende is dit een cosmetische ingreep en moet de werknemer hiervoor vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen. Maar de praktijk is genuanceerder.