Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2008
  • Mariel Hovemann

Voorkom ‘EK-zieken’

Verdenkt u sommige werknemers ervan dat zij zich ‘strategisch’ ziekmelden na een EK-wedstrijd? Dan kunt u nu een zogenaamd EK-abonnement nemen waarbij de dag na de wedstrijd een controleur bij de ‘zieke’ langskomt.

Beeld Voorkom ‘EK-zieken’

Twee gespecialiseerde onderzoeksbureaus, DB2 en Q&A uit Ermelo hebben na onderzoek naar het spijbelgedrag van werknemers een speciale EK-controleservice opgezet. “Werkgevers ergeren zich rot aan personeel dat zich ieder jaar weer op vaste dagen ziek meldt. De dag na Hemelvaart, Koninginnedag of de dag nadat het Nederlands elftal heeft gespeeld, scoren daarbij uiteraard hoog,” stelt Erik Kwant, directeur van particulier recherchebureau Q&A in De Telegraaf.

 

Preventief

Een dergelijke maatregel werkt volgens Kwant ook preventief. Als een bedrijf aan de service meedoet, wordt dit namelijk aan de werknemers bekend gemaakt.

 

Betrapt

De bureaus hebben al eerder iemand ‘betrapt’. “Een manager bij een handelsfirma uit Utrecht meldde zich zó vaak ziek na voetbalwedstrijden, dat collega's hem bijna standaard vroegen of hij zich al grieperig voelde. Tijdens ons onderzoek bleek dat hij de ochtend na een wedstrijd eerst uitsliep en vervolgens in de tuin aan de slag ging, wat wij allemaal op camera vastlegden.”

Producttips

Ook interessant

Whitepaper Nieuwe WGA
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.