Logo
  • Achtergrond
  • 9 november 2015
  • Daniël Oosterhuis
Exclusief artikel

Beweeg mee in de fluctuerende arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen. De ontwikkeling van nieuwe technologieën, mobiliteit, globalisering en een hele nieuwe generatie werkenden hebben een groot effect op de manier van werken. Met als gevolg een vervaging van de grenzen tussen vast en flex en een dreigende mismatch tussen vraag en aanbod. Nu het aantal zzp’ers in Nederland langzaamaan richting de 1 miljoen groeit, lijkt een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt onomkeerbaar. Het bedrijfsleven wordt momenteel in toenemende mate afhankelijk van het vakmanschap en de flexibiliteit van zzp’ers. Organisaties lijken hier onvoldoende op voorbereid, stelt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex.

Beeld Beweeg mee in de fluctuerende arbeidsmarkt

De schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft de komende jaren sterk toenemen. De aantrekkende economie die vorig jaar voor meer bedrijvigheid zorgde, zou moeten leiden tot een grotere werkgelegenheid. Niets is echter minder waar volgens Huismans: “De toenemende automatisering binnen het bedrijfsleven veroorzaakt een mismatch op de arbeidsmarkt. De situatie is paradoxaal: aan de ene kant bestaan er werkgevers in bepaalde niches die moeite hebben om aan het juiste personeel te komen. Aan de andere kant zijn er grote overschotten van werkzoekenden.” De huidige digitaliseringsslag zorgt ervoor dat veel administratieve taken en functies verdwijnen, maar dit biedt kansen voor andere gebieden op de arbeidsmarkt. Er ontstaan geheel nieuwe functies zoals bijvoorbeeld city-miners en 3d designers, waar een paar jaar geleden nog niemand van had gehoord. Ook stijgt bijvoorbeeld op IT-vlak juist de vraag naar professionals. Deze mismatch wordt de aankomende periode alleen maar groter en vormt nu en in de toekomst een grote uitdaging voor organisaties, want hoe vinden zij deze professional?

Dichten van de kloof

Het oplossen van deze mismatch op de arbeidsmarkt staat bij veel organisaties hoog op de to-do-list en er schuilt een grote uitdaging in het aantrekken van de juiste vakmensen. Deze kloof op een korte termijn overbruggen is noodzakelijk gezien de grote gevolgen voor werkgelegenheid. Op een langere termijn kan dit zelfs leiden tot een hogere werkloosheid en lagere economische groei. Hoewel het oplossen van dit probleem deels de verantwoordelijkheid is van de overheid, kunnen bedrijven zelf ook een aandeel hebben. Het is voor organisaties cruciaal om inzichtelijk te krijgen wat de toekomstige behoefte aan kennis en kunde van de organisatie is. Niet alleen voor over een paar maanden, maar zelfs voor een aantal jaar. Dit inzicht is essentieel en het investeren in opleidingen is een belangrijke oplossing voor het probleem. Niet alleen voor vaste medewerkers, ook het opleiden van zelfstandige professionals (zp’ers) is in het belang van de organisatie. Huismans: “Organisaties denken nog vaak in contractvorm, terwijl dit niet meer de boventoon zou mogen voeren.” Uit onderzoek van FastFlex blijkt dat 45 procent van de zelfstandigen van mening is dat contractvorm ondergeschikt is aan de inhoud van de opdracht en opdrachtgever.

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.