Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2020
  • Bron: NRC

Freelancers NRC voeren actie voor omvang en verdeling flexwerk

Freelance medewerkers van NRC zijn donderdag niet beschikbaar. Ze willen hiermee aandacht vragen voor de positie binnen de organisatie zo meldt NRC.

Beeld Freelancers NRC voeren actie voor omvang en verdeling flexwerk

55 freelancers zijn in gesprek met de hoofdredactie. Onder meer over hogere tarieven en meer duidelijkheid over zicht op een vaste baan. Ook de OR en de redactieraad voeren gesprekken.

Doorgroeimogelijkheden en jaarlijkse indexatie

Volgens onlineredacteur Matthijs Valent gaat het om freelancers bij NRC op cruciale afdelingen, zonder duidelijk perspectief op doorgroeimogelijkheden en zonder een jaarlijkse indexatie van de tarieven. Vooral op online-afdelingen is er geen sprake meer van flexwerk maar structureel werk aldus Valent: “Veel van ons vinden dan ook dat freelancers die langlopend en meer dan drie dagen per week dezelfde functie vervullen, in dienst moeten worden genomen of in ieder geval meer helderheid moeten krijgen over hun kansen hierop.”

Rechtszaak over vergoedingen

Eerder voerden freelancers bij DPG Media al een rechtszaak tegen hun opdrachtgever over de vergoedingen. In november vorig jaar oordeelde de rechter in Amsterdam dat die tarieven omhoog moeten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) voert al enige tijd campagne voor een betere positie van flexibele arbeidskrachten in de journalistiek.

Tijdens het On Topic-event: Vast of flex is Margriet Schoevaart van Zorginstelling Pluryn een van de 'collega's aan het woord'. Ze legt hier uit hoe Pluryn flexibele inzet voordelig én rechtmatig organiseert. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.