Logo
  • Nieuws
  • 9 april 2019
  • Bron: Financieele Dagblad

Koolmees krijgt stortvloed aan vragen en opmerkingen Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Leden van de vaste commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid hebben tal van vragen aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gesteld over de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De vraag is nu of hij de nieuwe wet tijdig door de Eerste Kamer krijgt zo bericht het FD.

Beeld Koolmees krijgt stortvloed aan vragen en opmerkingen Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

De Raad van State had al eerder kritiek over de focus van de minister. Koolmees wil vooral de verschillen tussen vaste en flexibele contracten verminderen. Dit terwijl de overheid volgens de RvS eigenlijk een harde, uniforme ondergrens aan bescherming zou moeten vastleggen voor alle werkenden, ongeacht ze een vast dienstverband hebben of flexwerker zijn. Ook de D66-senatoren sluiten zich bij die kritiek aan.

De commissie Borstlap gaat zich over de toekomst van de arbeidsmarkt buigen. De senatoren gaven nogmaals aan de brede zorgen te delen dat het kabinet in afwachting van het eindrapport geen nadere voorstellen meer indient.

Toename zzp'ers

De PvdA stelde Koolmees de vraag wat hij gaat doen aan schijnzelfstandigheid en hoeveel zzp’ers hij denkt dat erbij komen. Ook spraken zij de vrees uit dat de maatregelen om payrolling minder aantrekkelijk te maken ervoor zorgen dat men weer buitenlandse werknemers in Nederland gaan detacheren omdat dit veel voordeliger is.

Seizoensgebonden werk

De VVD-senatoren wilden op hun beurt weten of de nieuwe maatregelen om tijdelijk werk duurder te maken, niet zal leiden tot ongewenste fiscale constructies en meer zwart werk in seizoensgebonden sectoren.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.