Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2020

Kamer ‘shopt’ in adviezen commissie-Borstlap

In het rapport van de commissie-Borstlap staan vergaande adviezen over de toekomst van de arbeidsmarkt. De opstellers van het rapport zien de adviezen als een geheel. Zowel aan flex als aan vast moet iets worden gedaan. De partijen in de kamer doen echter aan ‘cherrypicking’ zo bleek tijdens een debat over het rapport.

Beeld Kamer ‘shopt’ in adviezen commissie-Borstlap

Er moet drastisch en snel ingegrepen worden in de arbeidsmarkt. Juist nu het goed gaat. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap. Adviezen zijn onder meer geen payroll-constructies meer op te tuigen, mogelijkheden voor deeltijdontslag uit te breiden en ontslag makkelijker te maken.

In het advies van de commissie blijven er uiteindelijk drie type werknemers over: zelfstandigen, werknemers met een vast contract voor (on)bepaalde tijd en uitzendkrachten.

Deeltijdontslag

PvdA, Groenlinks en SP zijn fel gekant tegen versoepeling van het ontslagrecht. En zijn vooral tegen de mogelijkheid voor de werkgever de arbeidsduur, locatie en het salaris binnen een vast contract eenzijdig te wijzigen.
De aanpak van flex daarentegen kan wel hun goedkeuring wegdragen.

Flexwerk

Partijen als VVD en D66 willen ook iets doen aan flexwerk maar minder ingrijpend dan de linkse partijen.

Het debat van afgelopen woensdag was een debat op hoofdlijnen over de toekomst van werk. Het kabinet moet ook nog met een reactie op het advies komen.

Lees hier meer over de adviezen commissie-Borstlap

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.