Logo
  • Blog
  • 13 augustus 2020

Een historische hittegolf…

In de stilte voor de storm wordt er ondertussen hard gewerkt aan de voorbereiding – en soms al aan de uitvoering! – van personeelsingrepen. Niet alleen in de arbeidsvoorwaarden maar ook in het personeelsbestand.

We beleven nu de langste en warmste hittegolf sinds 1901!! Het is dus puffen geblazen. En verkoeling zoeken op zijn tijd. ‘Vermijd drukte’, zegt onze Minister-President. Best lastig als je in een klein land met circa 18 miljoen inwoners tegelijkertijd verkoeling zoekt aan zee, meertje of rivier.
Ondertussen is er de vraag of we nu al een begin van een 2e coronagolf kunnen waarnemen. Wel neemt het aantal verdrinkingsdoden toe. Met dank aan de ‘muien’ in zee.

NOW-aanvragen

Wat zeker niet toeneemt is het aantal NOW-aanvragen. Voor de huidige NOW-2 regeling zitten we na een maand op circa een kwart van de aanvragen voor de oude NOW-1 regeling. Gaat het alweer beter met de economie dan? Tsja, de terrassen zitten vol. De stranden zijn zelfs overvol. Dus, je zou zeggen van wel. De hufterigheid neemt ook weer wat toe, kijkend naar de reacties richting handhavers en de reddingsbrigade, en de verdraagzaamheid daarmee weer af. Of zou het aan het warme weer liggen misschien, dat de lontjes wat korter zijn?

Als we vakantie vieren in het buitenland moeten we niet alleen opletten of het weer niet plots omslaat (denk aan het Gardameer bijvoorbeeld). Maar ook of ‘ons’ gebied niet verandert van groen in oranje, of nog erger, in rood. Met spoed naar huis is het devies in dat geval. We zijn dan mogelijk onverzekerd of belanden in ‘lockdown’ voor onbepaalde tijd.

De economische seinen staan bepaald nog niet op groen. Eerder in het rood… als je kijkt naar het bruto binnenlands product (BBP) – in Engeland een krimp van ruim 20% - en naar de gepubliceerde bedrijfscijfers, het regent verliezen.
In heel veel sectoren wordt er minder omzet gedraaid. De vooruitzichten zijn somber te noemen: mogelijk een 2e coronagolf, oplopende politieke spanningen wereldwijd en een onduidelijke en onzekere verkiezingsstrijd om het Witte Huis.

Personeelsingrepen

In de stilte voor de storm wordt er ondertussen hard gewerkt aan de voorbereiding – en soms al aan de uitvoering! – van personeelsingrepen. Niet alleen in de arbeidsvoorwaarden maar ook in het personeelsbestand. Een personele inkrimping vraagt om een gedegen voorbereiding. Onder andere om alle personeelsgegevens goed op een rij te hebben (denk aan datum indiensttreding, inclusief uitzend- of detacheringstermijn) en om het functiehuis op orde te brengen (uitwisselbare functie of niet?). En om alvast pro forma berekeningen van de verschuldigde transitievergoeding te maken. Werk aan de winkel dus bij team HR!

Als het goed is, dan is alles klaar voor een spoedige uitrol, bijvoorbeeld in september of oktober. Zodat we de werkelijkheid in lijn kunnen brengen met de begroting voor volgend jaar. En 2021 met een ‘schone’ lei kunnen beginnen…

Maar eerst krijgen we nog te maken met stevige najaarsstormen vanaf oktober, dan is NOW-2 ook afgesloten. Tegen die tijd zullen we met heimwee aan deze historische hittegolf terug denken. Pluk de dag dus. En beste HR-collega’s: warme aandacht voor de komende reorganisatie graag!

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.