Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2020
  • Bron: de Volkskrant

Compromis NOW-steunpakket in de maak

Vanaf juni komt het kabinet met een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. Bedrijven mogen dan wel werknemers ontslaan bevestigde minister Wouter Koolmees onlangs. Vakbonden en de linkse oppositie zijn het daar niet mee eens. Uitstel van de mogelijkheid tot ontslag ligt voor de hand zo meldt de Volkskrant.

Beeld Compromis NOW-steunpakket in de maak

Op 1 juni loopt het zogenaamde  NOW-pakket af. Vanaf dat moment komt er een nieuw pakket regels voor 3 maanden. Daar waar het in het eerste pakket niet mogelijk was steun te ontvangen en werknemers te ontslaan is dit in het tweede pakket wel een optie zo meldde minister Koolmees onlangs tijdens het tv-programma OP1. De oppositie reageerde daarop dat zij het tweede pakket dan niet steunen. De vakbonden gaven hetzelfde aan.

Uitstel

Alle betrokkenen proberen nu tot een compromis te komen. Uitstel van de ontslagmogelijkheid tot 1 september zou een middenweg kunnen zijn. Vanaf 1 juni gaan enkele sectoren weer gedeeltelijk open. De hoop is dat de sectoren zoals de horeca daarvan enigszins profiteren en hoeven ze minder snel mensen te ontslaan. Wel kan men alvast voor de periode na 1 september aanvragen voor ontslag indienen zo meldt de Volkskrant. Als dan aantoonbaar acuut faillissement dreigt eventueel eerder kunnen toestemmen. De voorwaarden voor collectief ontslag bij UWV en individueel bij de rechter blijven verder van kracht.

Het kabinet hoopt woensdag 20 mei met een uitwerking van het steunpakket te komen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.