Logo
 • Partnerbijdrage
 • Achtergrond
 • 13 december 2023
 • Nmbrs

De kunst van erkenning: hoe waardering een positieve werkcultuur creëert

In dit artikel duiken we dieper in het concept van erkenning en onderzoeken we waarom het geven van erkenning aan medewerkers zo belangrijk is. We bespreken ook hoe je op een inclusieve manier erkenning kan geven aan medewerkers en waarom dit essentieel is voor het creëren van een positieve en productieve werkomgeving.

Beeld De kunst van erkenning: hoe waardering een positieve werkcultuur creëert

Erkenning op de werkplek is cruciaal en gaat verder dan alleen een simpele 'dankjewel' of een schouderklopje. Het speelt een belangrijke rol in het welzijn, de motivatie en de loyaliteit van werknemers, en is vaak een onderschat element dat grote invloed heeft op hun tevredenheid en betrokkenheid. Erkenning betekent het waarderen van de inzet en prestaties van werknemers, wat niet alleen hun eigenwaarde en competentiegevoel versterkt, maar ook leidt tot verhoogde productiviteit en betrokkenheid. Dit heeft een positieve uitwerking op de hele organisatie, bevordert een goede werksfeer, versterkt de verbondenheid van werknemers met hun werk en collega's, en is essentieel voor het behouden van talent en het stimuleren van teamwerk.

Waarom erkenning een plek verdient in de HR-strategie

Een strategische aanpak van erkenning, waarbij consistentie, originaliteit en oprechtheid worden gecombineerd, kan een cultuur van waardering en positiviteit cultiveren. Dit bevordert niet alleen een fijne werkcultuur, maar stimuleert ook:

 1. Motivatie: Lof en erkenning zijn krachtige motivatoren. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun inspanningen, zijn ze meer geneigd om gemotiveerd te blijven en hun best te doen in hun taken.
 2. Betere prestaties: Medewerkers die regelmatig lof en erkenning ontvangen, hebben de neiging om betere prestaties te leveren. Ze voelen zich aangemoedigd om zichzelf te overtreffen en streven naar succes.
 3. Sterke teams: Lof kan de teamgeest versterken. Wanneer teamleden elkaars successen erkennen en vieren, bouwen ze een positieve en ondersteunende werkomgeving op.
 4. Verhoogd welzijn: Het ontvangen van lof kan het algemene welzijn van werknemers verbeteren. Het vermindert stress, verhoogt het zelfvertrouwen en draagt bij aan een positieve werkcultuur.
 5. Talentbehoud: Werknemers die regelmatig erkenning krijgen, voelen zich vaak meer verbonden met hun organisatie en zijn minder geneigd om te vertrekken. Dit kan helpen bij het behouden van getalenteerde medewerkers.
 6. Creativiteit en innovatie: Een cultuur van lof kan de creativiteit en innovatie in een organisatie stimuleren. Medewerkers voelen zich aangemoedigd om nieuwe ideeën en benaderingen te verkennen.
 7. Klanttevredenheid: Tevreden en gemotiveerde medewerkers zijn over het algemeen beter in staat om klanten tevreden te stellen, wat kan leiden tot een verbeterde klantenservice en loyaliteit.

Kortom, het geven van lof is niet alleen goed voor de individuele werknemer, maar ook voor de organisatie als geheel. Het draagt bij aan een positieve en productieve werkomgeving, wat weer kan leiden tot betere resultaten en groei voor de organisatie. Maar hoe zorg je voor een inclusieve manier van erkenning geven? En waar moet  je rekening mee houden per persoon?

Inclusieve erkenning

Er zijn geen specifieke regels die bepalen hoe lof aan werknemers moet worden uitgesproken, omdat iedereen op een andere manier informatie interpreteert. Wel zijn er enkele algemene richtlijnen die je kan volgen om effectieve erkenning te geven aan werknemers.

Blijf ontwikkelen als organisatie

Bij het vormgeven van erkenning binnen je organisatie is het essentieel om rekening te houden met de unieke cultuur en waarden van je bedrijf. Wat effectief is voor de ene organisatie, werkt mogelijk niet voor een andere. Een sleutel tot succes is het begrijpen van de specifieke voorkeuren en behoeften van je werknemers, wat jij kunt bereiken door consistente actieve communicatie en betrokkenheid.

Om je hierbij te helpen, nodigen we je uit om ons whitepaper 'De Werkplek van morgen' te downloaden. Dit document biedt niet alleen concrete actiepunten die je direct kunt implementeren in jouw organisatie, maar geeft ook heldere tips en strategieën die naadloos aansluiten bij de verwachtingen en behoeften van je team. Verrijk je kennis en ontdek hoe erkenning een transformatieve rol kan spelen in jouw organisatie.

Nmbrs is een internationaal HR & Payroll platform dat ondersteuning biedt bij alle bijbehorende processen. Hierbij betrek je werknemers, zodat je een optimale HR-dienstverlening biedt met een minimale inspanning.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.