Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2015
  • Bron: ministerie van SZW

Eerste Kamer stemt in met banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

De Eerste Kamer heeft met een zeer ruime meerderheid van VVD, PvdA, D66, CU, SGP, GL, CDA, SP en 50 Plus ingestemd met het wetsvoorstel ‘banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten’ (BQA). Deze wet regelt hoe de gemaakte afspraken uit het sociaal akkoord over extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking worden uitgevoerd en nageleefd.

Beeld Eerste Kamer stemt in met banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

Het wetsvoorstel is een afspraak uit het sociaal akkoord om de komende jaren extra banen beschikbaar te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het kabinet, werkgevers en werknemers zijn vorig jaar overeengekomen om tot 2026 voor deze groep in totaal 125.000 extra banen beschikbaar te stellen.  Werkgevers nemen 100.000 banen voor hun rekening en de overheid 25.000. De banen zijn bestemd voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen.

Quotumwet

Eind 2016 wordt voor het eerst gekeken of de toegezegde banen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Als dit niet is gelukt, treedt de Quotumwet in werking. Bedrijven met 25 of meer werknemers krijgen dan een heffing van 5.000 euro per niet ingevulde werkplek per jaar.

Webinar: Participatiewet en Wajong

Per 1 januari 2015 treedt de participatiewet in werking. Hiermee wordt de rol van de gemeente een stuk groter en gaat er veel voor de gemeentes veranderen. Maar ook voor de werkgevers is een belangrijke rol weggelegd. Zorg dat u helemaal op de hoogte bent van de Participatiewet en de Wajong en volg dit webinar. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.