Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2020
  • Bron: BNR

Steeds meer bedrijven bereiden reorganisatie voor

Vakbonden krijgen van steeds meer bedrijven te horen dat ze gaan reorganiseren en hierdoor zullen de ontslagen na de zomer gaan oplopen. Het gevolg is dat een toenemend aantal bedrijven de NOW 2.0 laat liggen om zich voor te bereiden op een reorganisatie.

Beeld Steeds meer bedrijven bereiden reorganisatie voor

Dit komt naar voren in een rondgang van BNR. "We zien een eerste en een tweede golf," zegt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. "De eerste golf was in de evenementen, de horeca en in de winkelstraten. In het derde en vierde kwartaal zien we in de Metaal en Techniek, de Chemie en de toelevering een sterke toename ontstaan. We hebben de NOW en de Tozo en daar maken 1,9 miljoen mensen gebruik van. Ergens moet de lucht uit de ballon, dat gaat de komende tijd gebeuren. Er worden beëindigingsovereenkomsten afgesloten."

Volgens arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS zijn de vragen die hij ontvangt divers, maar volgen ze een patroon. Bij de aanvang van de crisis hadden ze vooral betrekking op het recht op thuiswerken en op arbeidsomstandigheden. Daarna volgden vragen over loonoffers, gedwongen opname van vakantiedagen en de NOW-regeling, nu gaan de vragen opvallend vaak over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst op bedrijfseconomische gronden.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.