Logo
  • Nieuws
  • 23 mei 2008
  • Mariel Hovemann

Plannen om WW-uitkering te bekorten uitgelekt

Beperk de maximale duur van de WW-uitkering van drie jaar en twee maanden naar achttien maanden of een jaar. Dat gaat de commissie-Bakker, ingesteld door het kabinet om meer mensen aan het werk te krijgen, volgens ingewijden half juni adviseren.

Beeld Plannen om WW-uitkering te bekorten uitgelekt

Om periodes van werkloosheid te overbruggen moeten werknemers meer sparen. Bijvoorbeeld door een verbeterde levensloopregeling.

Andere adviezen van de commissie zullen zijn om via belastingmaatregelen doorwerken na je 65e aantrekkelijker te maken. Het omstreden ontslagrecht laat de commissie met rust.

 

Denkfout

De FNV vindt het plan ‘onzinnig’ en maakt de commissie een grote denkfout. Voorzitter Agnes Jongerius: "Het is een typisch voorbeeld van symptoombestrijding. De commissie gaat er blijkbaar vanuit dat werkloosheid een persoonlijke keuze is. Op deze manier ontneem je mensen een deel van hun zekerheid en je verwacht dan dat werkgevers ze eerder in dienst nemen. Dat is een denkfout. Oudere werkzoekenden willen wel, maar komen moeilijk aan de slag. De WW verkorten is in dit geval dan ook zeker geen prikkel.”

 

Ook de CNV ziet niets in het plan. De vakcentrale pleit er juist voor om te voorkomen dat mensen in de WW belanden. Voorzitter René Paas: “Het blijkt dat de kans op werk de eerste zes maanden het grootst is, daarna neemt die kans vlug af. Het zou beter om het ontslag bij wijze van spreken een half jaar uit te stellen. In die periode kunnen werkgever en werknemer samen werken aan het vinden van een baan voor de werknemer.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.