Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Ook last van wildplassend personeel?

Overweegt u verborgen camera’s om losgeslagen personeel in het gareel te houden? Dan bent u niet de enige. Een betonbedrijf in het Gelderse Zelhem liet een recherchebureau camera’s ophangen om werknemers te kunnen betrappen op wangedrag. Bij een op beeld vastgelegde overtreding volgde een boete: 750 euro voor wildplassen en 350 euro voor het opsteken van een sigaret.

Beeld Ook last van wildplassend personeel?

Acht medewerkers hebben een boete gekregen van hun baas voor wildplassen en roken buiten de rookcabine. Bij een enkeling liep het bedrag zelfs op tot 1.200 euro. De boetes noemt het bedrijf een ‘onvrijwillige bijdrage in de kosten van de camera's’.

 

Recherchebureau ingeschakeld

Sinds mei 2007 controleert het betonbedrijf strakker op veiligheid, hygiëne en milieueisen. “Op de naleving van de regels is het voltallige personeel aangesproken. In oktober ontvingen wij klachten over urinelucht op producten. We hebben toen een recherchebureau ingeschakeld en camera’s opgehangen,” zo meldt het bedrijf in Volkskrant Banen.

 

Ontslag

Het personeel voelt zich aangetast in hun rechten als burger en als werknemer. Vakbond FNV Bondgenoten is inmiddels ingeschakeld om het conflict te sussen. Inmiddels hebben de meeste werknemers en het bedrijf de zaak geschikt. De betrapte werknemers moeten nu ‘een aanvaardbaar’ bedrag betalen. Eén werknemer heeft ontslag genomen.

 

U mag niet zomaar camera’s ophangen; de ondernemingsraad moet hiermee instemmen. Ook dient u uw personeel van tevoren in te lichten over een nieuwe bekeuringenbeleid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.