Logo
  • Blog
  • 3 juli 2014

Ontslag wegens disfunctioneren: wordt het straks een drama?

Ik kwam dit artikel van advocaat Jack Damen tegen over de nieuwe ontslagregels vanaf 1 juli 2015.* In dat artikel voorspelt hij een drama voor werkgevers die straks een medewerker wegens disfunctioneren willen ontslaan. Ik ben benieuwd of jullie het ermee eens zijn.

* Het nieuwe ontslagrecht, sneller, eerlijker, eenvoudiger en goedkoper

Het probleem is dat werkgevers straks bij disfunctioneren niet kunnen ontslaan via het UWV, waar nu vooral MKB nog veel gebruik van maakt. Ze moeten naar de kantonrechter toe. Maar wat de rechter mag beslissen, wordt vanaf 1 juli 2015 flink aan banden gelegd. De rechter mag alleen tot ontbinding overgaan als de werkgever kan bewijzen dat alles in het werk is gesteld om het functioneren te verbeteren en er echt helemaal niets meer op zit.
Tja… hoe bewijs je zoiets? Er is altijd wel een cursus die je nog niet hebt gedaan, een coach die nog niet is ingeschakeld of een takenpakket dat je nog niet hebt uitgeprobeerd.

Bovendien, al weet je het te bewijzen en wordt er ontbonden, dan kan de werknemer straks in beroep gaan. Opnieuw een schrikbeeld voor MKB, dat hoge advocaatkosten niet kan betalen.

Het alternatief is een beeindigingsovereenkomst met de werknemer, waarbij de wetgever bedacht heeft dat de werkgever in principe een transitievergoeding moet aanbieden. Alleen, schetst Mr Damen, de werknemer mag veel meer vragen en waarom zou hij dat niet doen? Hij weet wat voor ellende zijn werkgever te wachten staat bij een gang naar de rechter, dus hij kan makkelijk achterover leunen en meer vragen. Want bij een beeindigingsovereenkomst ligt er geen maximum vast.

Ik werk vooral voor het MKB en als dit verhaal klopt, voorzie ik grote problemen… Wat is jullie mening?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Seminar Ontslagrecht en ontslagvergoeding 2014 en 2015

Hoe werkt het in de praktijk?

Arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers eindigen op verschillende manieren. Zo vinden beëindigingen plaats van rechtswege of met wederzijds goedvinden. Maar ook kan de arbeidsovereenkomst worden opgezegd of ontbonden. Ten slotte onderscheiden we verschillende vormen van ontslag. Dit seminar behandelt alle mogelijke beëindigingsvormen. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.