Logo
  • Opinie
  • 1 november 2021

Disfunctioneren: dossier, dossier, dossier. Enkele uitspraken

'Hij/zij communiceert niet goed' 'Hij/zij houdt zich niet aan de afspraken' 'Hij/zij werkt niet goed samen met collega's' Enkele voorbeelden van verwijten aan de werknemer waar ontbindingsverzoeken op basis van gesteld disfunctioneren nog wel eens op worden gebaseerd. Dat loopt voor die werkgever dan natuurlijk niet goed af.

Wil een ontbindingsverzoek gebaseerd op disfunctioneren kunnen slagen moet niet alleen vast komen te staan dat de werknemer ongeschikt is voor het verrichten van de arbeid (en de oorzaak niet gelegen zijn in ziekte of onvoldoende zorg voor scholing door de werkgever), maar moet die werknemer ook tijdig in kennis worden gesteld van dat disfunctioneren. Vervolgens moet de werknemer voldoende gelegenheid worden geboden om het functioneren te verbeteren. Zo’n verbetertraject moet SMART zijn. En dan zijn we er nog niet, want ook moet herplaatsing in een andere functie niet mogelijk zijn.

Een hele trits voorwaarden dus, waar regelmatig niet aan wordt voldaan en de werkgever blijft hangen in one liners zoals hierboven.

De kantonrechter Maastricht schreef het in r.o. 4.1 in deze uitspraak mooi op.

En uit deze uitspraak van de kantonrechter Dordrecht volgt dat als het disfunctioneren weliswaar is aangetoond, maar er vervolgens onvoldoende begeleiding en coaching is gegeven om tot verbetering te komen, dit alsnog tot afwijzing van het ontbindingsverzoek leidt.

Dossier, dossier, dossier!

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.