Logo
  • Nieuws
  • 15 februari 2008
  • Mariel Hovemann

Werkgevers willen geen jongeren met minder ziektekosten

Werkgevers bieden kansarme jongeren nauwelijks een leerwerkbaan aan ook al neemt de overheid de kosten bij ziekteverzuim over. Een proef toont aan dat werkgevers weinig gebruik maken van de zogenoemde no-riskpolis die de kosten dekt bij ziekte van jongeren. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Werkgevers willen geen jongeren met minder ziektekosten

Voor de proef is in 34 gemeenten onderzocht of betaling van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren het voor werkgevers aantrekkelijk maakt om jongeren tot 23 jaar, zonder startkwalificatie (minimaal havo, vwo- of mbo-diploma vanaf niveau 2) een leerwerktraject aan te bieden.

Het streven was om in totaal 13.000 jongeren met een no-riskpolis op een leerbaan te plaatsen. Aboutaleb verwacht echter dat het aantal polissen waar werkgevers een beroep op gaan doen niet boven de 1000 gaat uitkomen.

 

Opleidingsniveau sluit niet aan

Ziekteverzuim is volgens de werkgevers geen reden om jongeren met weinig kansen niet aan te nemen. Dat het opleidingsniveau niet aansluit bij het werk vinden zij wel een belangrijke reden. En ook het gebrek aan tijd om de jongeren te begeleiden. Daarnaast is de administratieve rompslomp die de no-riskpolis met zich meebrengt een reden om er geen gebruik van te maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.