Logo
  • Nieuws
  • 21 februari 2024

Werken bonussen nu wel of niet? Nieuw onderzoek laat zien dat financiële prikkel werkt bij creatieve teams

Zijn bonussen ook effectief in moderne werkomgevingen, waarin teams complexe problemen moeten oplossen? Econoom David Schindler onderzocht het en kwam tot de conclusie dat bonussen in deze setting zeer goed werken.

Beeld Werken bonussen nu wel of niet? Nieuw onderzoek laat zien dat financiële prikkel werkt bij creatieve teams

Tegenwoordig is werk vaak georganiseerd in teams, waarin teamleden samen problemen moeten oplossen en out of the box moeten denken binnen een beperkte tijd. Uit nieuw onderzoek, The Effect of Incentives in Non-Routine Analytical Team Tasks, blijkt dat de prestaties van teams waarbij analytisch denken een rol speelt ook te verbeteren zijn met behulp van teambonussen. 

'We hadden niet verwacht dat bonussen en leiderschap zo’n cruciale rol zouden spelen'

Onderzoeker David Schindler: "Eerder onderzoek suggereerde dat financiële stimulansen niet effectief zijn bij taken die creatief denken vereisen, maar deze beweringen waren gebaseerd op dun bewijsmateriaal uit zeer kunstmatige laboratoriumsettings. We wilden nu systematisch uitzoeken wat de causale effecten van stimulansen zijn en of ze inderdaad werken."

Bonus zeer effectief

De onderzoekers zien nu dat bonussen zeer effectief zijn en dat teams die een bonus kunnen verdienen de taak aanzienlijk sneller uitvoeren. Ze tonen aan dat dit alleen komt door de kans om geld te verdienen en niet omdat er ambitieuze doelen werden gecommuniceerd naar de deelnemers.

Een ander opvallende resultaat is de ontwikkeling van leiderschap in deze setting. De onderzoekers zien dat teams meer vraag naar leiderschap laten zien wanneer ze de kans hebben om een bonus te verdienen. In een andere vervolgstudie tonen ze vervolgens aan dat het verleiden van teams om een leider te kiezen een vergelijkbaar effect heeft. Dit toont effectief aan dat bonusprikkels waarschijnlijk de teamorganisatie verbeteren en leiden tot het ontstaan van een teamleider.

Schindler: "Uit ons onderzoek blijkt dus, in tegenstelling tot eerder onderzoek, dat stimulansen wel degelijk werken bij taken die creatief denken vereisen. En ze onderstrepen het belang van leiderschap, waarvan we niet hadden verwacht dat het zo’n cruciale rol zou spelen."

Escape games

De onderzoekers maakten in hun onderzoek gebruik van escape games. "We zochten naar een setting waarin mensen samenwerken in teams, aan problemen die niet-routinematig en analytisch van aard zijn", aldus Schindler. "Maar we moesten ook de bonusprikkels systematisch kunnen variëren en de output op een kwantificeerbare manier kunnen observeren voor een groot aantal teams. Zo kwamen we uit bij escape games. Deze bieden de ideale setting, juist omdat deelnemers in teams werken. Ze moeten coördineren en gezamenlijk cognitieve problemen oplossen die mogelijk allemaal een heel verschillende aanpak vereisen."

Bonussen krachtig middel

Bedrijven kunnen deze conclusies gebruiken om hun incentivepakketten te ontwerpen: teambonussen werken en moeten dienovereenkomstig gebruikt worden om de teamprestaties te verbeteren. Schindler: "Aangezien we geen nadelige effecten waarnemen (zoals minder enthousiasme voor de taak), kunnen bonussen een krachtig middel zijn om de output te verbeteren".

Het artikel The Effect of Incentives in Non-Routine Analytical Team Tasks is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Journal of Political Economy.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.